Inuvialuit-dagen blev fejret med god afstand mellem trommedanserne

I forrige weekend blev Inuvialuit-dagen fejret i det vestlige Arktis.
I det vestlige Arktis blev Inuvialuit-dagen fejret med trommedans. Danserne blev dog nødt til at holde afstand. Billedet viser trommedans, som det bliver udført normalt. Arkivfoto.
15. juni 2020 14:48
Versionist Connie Fontain

Det er nu 36 år siden, at Inuvialuit underskrev sin endelige jordrettighedsaftale - The Inuvialuit Final Agreement - der var med til at fremme og beskytte Inuvialuitkulturen.

Inuvialuit jordrettighedsaftalen stadfæstede Inuvialuitkulturen og dens værdier. Den gjorde samtidig Inuvialuit til vigtige partnere i den nordlige og nationale økonomi i Canada.

Aftalen skabte en solid økonomisk base for området ved blandt andet at oprette Inuvialuit-korporationen. Desuden sikrede den beskyttelse af det arktiske dyreliv og miljø.

LÆS OGSÅ Klimaforandringer bekymrer Inuvialuit i Tuktoyaktuk

Men i år var festlighederne noget mindre på grund af Covid-19.

Der var traditionen tro trommedans i Inuvik, den største by i Inuvialuit-området, men danserne blev nødt til at holde god afstand til hinanden på grund af corona.

Lokal proviant til festen

Duane Smith, der er leder af Inuvialuit Regional Corporation, udtaler til CBC, at de har sendt traditionel proviant ud til alle bygderne, så de kunne fejre dagen på rette vis.

- Det er, hvad Inuvialuit dagen betyder for mig. Nemlig at se alle i godt humør og sammen fejre Inuvialuit kulturen, siger Duane Smith til mediet.

Ifølge ham er dagen vigtig for at unge til at lære om Inuvialuit-kulturen. På grund af Covid-19 tog mange ud i naturen, i stedet for at blive i byen.

LÆS OGSÅ Unge inuvialuit skal uddannes til at arbejde i filmindustrien

- Det får os til at genopleve vor kultur i pagt med naturen, noget mange ikke har gjort i flere år, slutter Duane Smith.

Her kan man se trommedansfejring i lokalmediet Inuvik Drum.