Sygehuset i Upernavik.Foto: Dia Jensen

Inunnguaq og Agathe havde coronasymptomer og blev afvist af sygehuset

- De sagde, at jeg ikke behøvede at blive testet, fordi der ikke er corona i byen. Det er bare en almindelig influenza-sæson, siger Agathe Knudsen fra Upernavik, der var i kontakt med sygehuset for to måneder siden.

Hoste, feber og mistet lugtesans.

Det er nogle af de klassiske symptomer på corona, og opfordringen fra landlægen er, at "hvis I har symptomer på corona, så bliv hjemme og bliv testet".

Det var netop de symptomer, som Inunnguaq Korneliussen fra Upernavik oplevede i sidste måned, og derfor henvendte hun sig til sygehuset. Men tilbagemeldingen fra sygehuset lød sådan her:

- Fordi at ingen er coronapositive i Upernavik, er der ikke behov for at blive test et. Fordi vi ikke har været ude at rejse, er der heller ikke mulighed for det, fortæller Inunnguaq Kornelissen.

LÆS OGSÅ Flere restriktioner i Upernavik

I går blev der registreret 81 nye smittede i Upernavik, og i weekenden krævede corona også sit første dødsoffer i Grønland - og det var i upernavik. Lige nu er der ifølge Landslægeembedet "meget omfattende smitte i byen". 

Da Inunnguaq Korneliussen fik afslag på test, var der ingen smittede i byen overhovedet - men siden corona kom til Grønland sidste år, har det været kutymen, at man lader sig teste, hvis man har symptomer.


Inunnguaq Kornerliussen er en af dem som har henvendt sig til sygehuset, med symptomer af corona, uden at det lykkes at blive testet.

Men flere folk i Upernavik har oplevet, at de skal henvende sig til sygehuset flere gange og næsten tigge, før de får lov til at komme indenfor og få stukket den lane podepind i halsen.

Afvist i telefonen

Ligesom Inunnguaq Kornelissen er Agathe Knudsen blevet afvist af sygehuset.

Det skete for to måneder siden. Heller ikke der var der registreret smittede i byen.

Efter en uge med corona-symptomer, ringede hun og bad om en test. 

Hun fik besked på at møde op dagen efter, men så var beskeden en helt anden. 

- Heldigvis ringede jeg om morgenen for at få at vide, hvilken indgang jeg skulle bruge. Der sagde de, at jeg ikke skal testes alligevel, fordi jeg ikke havde bestilt tid i forvejen, selvom jeg havde gjort det.

- De sagde også, at jeg ikke behøvede at blive testet, fordi der ikke er corona i byen. Det er bare en almindelig influenza-sæson, fik jeg at vide, fortæller Agathe Knudsen.

 

LÆS OGSÅ 81 ud af 104 nye smittetilfælde er i Upernavik: Meget omfattende smitte i byen

Men i sidste uge blev der igen konstateret corona i byen. Derfor har myndigheden arrangeret, at alle nu kan blive testet uden at bestille tid i forvejen. 

Og efter to måneders ventetid er Agathe Knudsen kommet til. 

Både Agathe og Inunnguaq blev testet negative. Men de frygter, at andre, der rent faktisk var smittet, også er blevet afvist.

Det er ikke første gang, det sker

Og det er ikke første gang, det sker. For da byen og dens bygder fik corona-udbrud i sommer, oplevede folk præcis samme melding fra sygehuset, når de henvendte sig.

Nemlig "da der ikke er coronasmittet i byen, er der ikke behov for at blive testet".

Hvornår skal du testes?

Du skal testes, når:

  • Du ankommer til Grønland fra udlandet, på 5. dagen efter ankomst. Dette gælder ikke, hvis du er færdigvaccineret. Læs mere om test ved indrejse her

  • Du har symptomer på COVID-19. Læs mere om symptomer her

  • Du har været i nær kontakt med en person, der er smittet med COVID-19. Læs mere om nær kontakt her

    Kilde: www.corona.nun.gl

Ane-Katrine Nielsen fra Tasiusaq var en af dem, som blev smittet i sommers. Hun ringede flere gange til sygehuset for at blive testet i løbet af 14 dage, hvor hun havde symptomer.

- Men svaret var altid: "Der er ikke coronasmittede i byen, derfor behøver vi ikke at teste dig. Du har ingen symptomer", selvom jeg allerede har forklaret dem om de symptomer, jeg havde. De henviser altid til, at jeg skal drikke rigeligt med vand og tage en Pamol hver fjerde time.

- Det var først efter, det kom frem, at der er smittede og smitteopsporingen blev i gang sat, at jeg fik muligheden at blive testet her i Tasiusaq. Efter to dages ventetid, fik jeg at vide, at jeg var smittet, fortæller Ane-Katrine Nielsen.

 

LÆS OGSÅ For første gang: Mand død med corona i Upernavik

KNR har forsøgt at få et interview med regionslægen i Avannaata, Peter Vedsted, men han har ikke lyst til at stille op til det.

I stedet henviser han til sundhedsledelsen, men de har ikke svaret på vores henvendelse inden deadline for denne artikel. 

Corona-status i Grønland

Aktivt smittede 300  
Nye smittede i dag 124  
Førstegangsvaccinerede 71%  
Andengangsvaccinerede 66%  
Smittede 1456  
Indlagte 1  
I respirator 0  
Døde 0  
Se også statistik på corona.nun.gl
 
   Opdateret: 
29. november 13:15
 

Forebyg smitte mod coronavirus