Inuk Jørgensens kortfilm er igen nomineret til pris

"Entropy" bliver vist på nordisk filmmesse i New York i næste uge. Den er blevet vist på flere festivaler - men i næste uge kan instruktøren også vinde pris for bedste fotografering.
Det er ikke noget nyt, at isen i Grønland smelter. Det nye er, at historien i kortfilmen Entropy er fortalt fra et grønlandsk perspektiv, siger instruktør Inuk Jørgensen. Foto © : Entropy
Skrevet af Christine Hyldal
10. oktober 2024 12:21

Det går godt for Inuk Jørgensens kortfilm "Entropy".

Først fik den verdenspremiere på filmfestivalen CPH:DOX i marts. Derefter vandt den hovedprisen på Montreal International First Peoples’ Festival i august.

Nu er kortfilmen igen nomineret - denne gang for bedste fotografering ved Nordic International Film Festival i New York. Det fremgår af festivalens egen hjemmeside, hvor der også står, at det er den største nordiske filmfestival udenfor Europa.

Gør ondt på mange mennesker

”Entropy” handler om klimaforandringerne i Sydgrønland set fra en grønlænders perspektiv. Den prisvindende instruktør Inuk Jørgensen er selv fra Qaqortoq.

Kortfilmen varer ti minutter, og den har ingen hovedperson, og den indeholder hverken grafer eller tal om temperaturstigninger og vandmængder. Kort sagt er det en anderledes klimafilm, end man normalt er vant til at se.

Og det er helt bevidst.

- Vi som inuit har haft en anden måde at opbygge vores historier på, sagde Inuk Jørgensen til KNR i marts.

- Så jeg ville gerne fortælle en historie om klimaforandringerne. Om hvordan det gør ondt på en masse mennesker. Men jeg ville så gerne pakke det ind i en oprindelig befolknings måde at fortælle det på.

Filmfolk fra norden samles

Det er 10. gang, at Nordic International Film Festival bliver holdt. Festivalen har til formål at være det sted, hvor filmfolk fra hele norden (og Grønland) kan vise og sælge deres film i USA. 

Den løber af stablen i næste uge, og ”Entropy” bliver vist fredag 18. oktober.