Forlis: Inuk II var tæt på katastrofen

Det var besætningen fra en anden båd, der alarmerede skipper og besætning på turistbåden Inuk II om, at Inuk II var ved at synke.
Foto © : KNR
04. januar 2017 14:21

Den maritime havarikommission har nu offentliggjort undersøgelsesrapporten om forliset af turistbåden Inuk II i Ilulissat den 14. august sidste år. Et forlis som kunne være endt i en katastrofe.

Årsagen til forliset var en drænslange, der ikke var monteret efter endt reparationsarbejde, slår undersøgelsesrapporten fast.

Den manglende drænslange betød, at da båden tog passagerer ombord, blev et udløbsrør presset under vandlinjen, hvorefter båden langsomt men sikkert begyndte at tage vand ind.

Skipperen mistede kontrollen

Bådens passagerer var 23 turister fra henholdsvis Frankrig og Italien fra krydstogtsskibet L'Austral samt tre besætningsmedlemmer.

LÆS OGSÅ Politiet roser den lokale undsætning og mandskabet på det forliste skib

Efterhånden som Inuk II tog vand ind, mistede skipperen kontrollen og styringen med båden, hvorefter han tilkaldte hjælp over radioen, forklarer rapporten.

Det var skipperens hensigt, at en anden båd skulle slæbe Inuk II tilbage til L’Austral, så passagererne kunne komme tilbage på krydstogtsskibet.

En anden båd alarmerede Inuk II

Det var en anden turbåd ved navn Clane, der netop havde sat sine passagerer af, som kom Inuk II til undsætning, og Clanes skipper råbte til besætningen på Inuk II, at deres båd var ved at synke, fremgår det af rapporten.

Besætningen på Clane hjalp med at evakuere passagererne fra Inuk II, hvor passagererne måtte gå gennem iskoldt vandt på dækket, der på det tidspunkt allerede var blevet oversvømmet.

LÆS OGSÅ Havarikommission kalder forlis af turistbåd meget alvorligt

Evakueringen forløb, uden at passagerer eller besætningsmedlemmer kom til skade, men det fremgår af rapporten, at én af passagererne gik i panik, da vedkommende skulle igennem det iskolde vand på dækket, og den panikslagne turist måtte tvinges med magt fra borde.

Tvilvsomt om passagerer kunne reddes

Kort efter evakueringen, der tog cirka 15 minutter, sank Inuk II.

Havarikommissionens rapport slår desuden fast, at det var tvivlsomt, om passagerene ombord kunne have været reddet af skibets eget redningsudstyr, da skibet sank meget hurtigt.

LÆS OGSÅ Turistbåd sunket ved Ilulissat - alle ombord reddet

Derfor var det et held, at andre både kunne komme Inuk II til undsætning og redde alle de 23 turister og 3 besætningsmedlemmer.