Inuit i Canada vil have samme skrivemetode

Det er nogle gange svært for Canadas 60.000 inuit at forstå hinanden, fordi de bruger forskellige skrivemåder. Det skal der nu laves om på.
Foto © : Donna Lee/Flickr Creative Commons
22. februar 2016 07:12

Den nationale Inuitorganisation, Inuit Tapiriit Kanatami, begyndte allerede for nogle måneder siden et initiativ for at få alle canadiske inuit til at bruge den samme skrivemetode, der bruger det alfabet, som også benyttes i Grønland.

ITK's sprogudvalg stemte i sidste uge for at bruge dette samme alfabet overalt i Canada. Gruppen mødes igen i denne weekend i Ottawa for at diskutere sprogbrug nærmere.

Natan Obed, præsident for ITK, udtaler til MacLean’s Magazine, at “i det store og hele kan vi forstå hinanden, men der er dog nogle alvorlige begrænsninger i vor forståelse”.

Læs også Inuit i Canada vil ensrette skriftsprog

Inuktitut-dialekterne er så forskellige, fordi flere Inuitgrupper boede så langt fra hinanden i århundrede, og ikke havde meget omgang med andre inuit.

Det har betydet, at de har udviklet forskellige skriftsprog, hvilket ikke har gjort det lettere at kommunikere med hinanden.  

Men Obed påpeger dog, at hvis man kan “strømline” sproget, vil det have både kulturelle og økonomiske fordele, og blandt andet gøre det lettere at udvikle fælles skole- og uddannelsesmateriale.

Sprogudvalget vil komme med deres anbefalinger til foråret.