Inuit i Canada vil ensrette skriftsprog

Canadiske Inuit får nu måske endelig det samme skriftssprog overalt i landet.
Foto © : Douglas Sprott/Flickr Creative Commons
25. august 2015 10:32

Den nationale inuit organisation, Inuit Tapiriit Kanatami, har igennem de sidste to år haft en arbejdsgruppe der undersøger muligheden af at få et ens skriftsprog overalt i de fire inuit regioner i Canada.

I øjeblikket bruger inuit i Nunatsiavut og i Inuvialuit området i det vestlige Arktis det samme skriftsprog som bruges i Grønland. Men i Nunavik og Nunavut bruges der stadigvœk Inuktitut skrevet med de gamle skrifttegn, kaldet syllabics.

Det har gjort skriftlig kommunikation mellem de fire områder, såvel som med Grønland og Alaska besvœrligt. I mange år er der blevet talt om at nu skulle det laves om, så alle Inuit bruger det samme skriftsprog.

 

Har længe været undervejs

Ved en tale for over 20 år siden i Canada, udtalte davœrende landstyreformand Jonathan Motzfeldt også at han stœrkt anbefalede at skriftsproget skulle ensrettes. Så det har længe stået på dagsordenen, men indtil nu er intet sket.

Arbejdsgruppen, Autausiq Inuktut Titirausiq, har dog arbejdet med problemet i flere år og har afholdt høringer i mange bygder og byer i Inuit Nunangat for at høre lokale folks mening om et nyt og ens skriftsprog for alle Inuit.

Resultaterne af gruppens arbejde vil blive fremlagt ved et møde i Iqaluit i nœste uge hvortil der er indbudt repræsentanter fra inuit organisationer såvel som fra de lokale regeringer.

Så vil det vise sig om opgaven er lykkedes for arbejdsgruppen og om Inuit nu endeligt får det samme skriftsprog.