Ingen særvilkår til danske selskaber

De danske pensionsselskaber kan frit investere i minedrift i Grønland. Men på kommercielle vilkår og uden om staten. Så klart udtrykte statsminister Helle Thorning-Schmidt sig på sit ugentlige pressemøde her til formiddag.
05. februar 2013 09:53

Der blev på pressemødet spurgt om man kunne forestille et offentligt-privat partnerskab - et såkaldt OPP-ssamarbejde, hvor pensionsselskaberne sammen med den danske stat investerede i minedrift i Grønland.

Men her var statsministeren meget klar.

- Det må og skal foregå på kommercielle vilkår. Jeg forestiller sig bestemt ikke, at danske skatteydere skal give en garanti for et bestemt afkast, understregede hun. Og tilføjede samtidig.

- Selvstyret i Grønland ønsker kommercielle vilkår, og det har vi i regeringen taget til efterretning. Pensionsselskaberne er velkomne, det skal bare foregå på helt almindelige forretningsmæssige vilkår, slog Helle Thorning-Schmidt fast.

Hun henviste til et møde med Kuupik Kleist i januar. Her havde formanden for Naalakkersuisut understreget, at danske investeringer ikke har fortrinsret, selvom de er hjertelig velkomne, hvis pensionskasserne mener, at det giver det afkast, som de gerne vil give deres medlemmer.

Helle Thorning-Schmidt langede under dagens pressemøde også hårdt ud efter partiet venstre, der tilsyneladende sætter spørgsmålstegn ved Grønlands selvbestemmelse over landets råstoffer. Specielt fordi Selvstyreloven blev gennemført under den daværende VK-regering, sagde hun.

- Derfor kan de undre nogen, at oppositionens leder Lars Løkke Rasmussen og hans parti Venstre igen og igen har været med til at skabe tvivl om Grønlands ret til at udøve sin ret og kompetance til netop det område, siger Helle Thorning Scmidt.

Understregede statsministeren, som samtidig efterlyste et svar på, hvad det egentlig er oppositionen egentlig vil have Danmark til at gøre i forhold til investeringer i råstofindustrien.

- Venstre skylder et klart svar på om staten skal bruge penge på minedrift i Grønland. Venstre skylder også et klokkeklart svar på om de står ved Selvstyreloven, lød det her fra statsministeren.

Hun er iøvrigt for øjeblikket sammen med justitsministeren og udenrigsministeren kaldt i samråd i Folketingets Forsvarsudvalg om Kinas engagement i Grønland. Og iøvrigt er udenrigsminister Villy Søvndal igen på torsdag kaldt i samråd om Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitiske interesser i Arktis.