I 11 uger har Grønland været smittefri. Men i forrige weekend blev der dokumenteret én smittet i Aasiaat, og to dage efter blev endnu en person dokumenteret smittet i Ilulissat. Foto: KNR

Ingen nye er smittede med corona

Der er stadig blot én smittet i Aasiaat og én i Ilulissat. Ingen af dem er alvorligt syge ifølge landslægen.

Der er stadig blot to coronasmittede i Grønland. 

Det er netop kommet frem på et pressemøde, som formanden for naalakkersuisut, Kim Kielsen, og landslæge Henrik L. Hansen har holdt.

Dermed er der stadig blot én smittet i Aasiaat og én i Ilulissat.

LÆS OGSÅ En ny smittet med coronavirus i Aasiaat

Og de har det begge to godt. Ingen af dem er alvorligt syge, og der er heller ikke noget, der tyder på, at de har smittet andre ifølge landslægen.

- Vi har fulgt op på dem, der er omkring dem, og de ser heller ikke ud til at være smittede, siger Henrik L. Hansen. 

Men der vil komme flere smittede i løbet af sommeren, når landet åbner igen efter 15. juni, siger Kim Kielsen.

Hold afstand, hold afstand

- Den bedste måde, som vi kan undgå en coronaepidemi på, er ved at holde afstand, supplerer landslægen og kommer med en opfordring: Tænk jer godt om, hvis I vil deltage i større forsamlinger i løbet af sommeren.

Det er stadig forbudt at samles flere end 100 mennesker - men ifølge landslægen er det afgørende, hvem der er blandt de 100 mennesker.

LÆS OGSÅ GRAFIK Syg, rask eller i karantæne? Her er hvad du må og ikke må

For hvis de mange mennesker kommer fra forskellige steder i landet - eller fra Danmark eller andre steder - så kan en smittet lynhurtigt få smittet mange andre. Og når folk rejser hjem igen, smitter de endnu flere. 

- Overvej det grundigt før I tager afsted. Især hvis der kommer folk fra mange steder i landet, som skal rejse tilbage igen kort efter, siger Henrik L. Hansen. 

Karantæne og test

I 11 uger har Grønland været smittefri. Men i forrige weekend blev der dokumenteret én smittet i Aasiaat, og to dage efter blev endnu en person dokumenteret smittet i Ilulissat. 

Og når grænsen til Danmark åbner igen 15. juni, vil antallet af smittede endnu mere. 

Derfor er der indført karantæne- og testregler, der betyder, at:

  • Du skal være testet negativ for coronavirus senest fem dage før indrejse i Grønland.
  • Når du er ankommet til Grønland, skal du gå direkte i hjemmekarantæne.
  • Det er kun den indrejsende, som skal i hjemmekarantæne. Hjemmekarantæne gælder ikke for den øvrige husstand, hvis de undgår tæt fysisk kontakt og har fokus på god hygiejne.
  • Fem dage efter ankomst skal du re-testes. Du bestiller test ved at kontakte dit lokale sundhedscenter. Når svaret på testen er negativt, ophører din hjemmekarantæne. Hvis coronatesten er positiv, bliver du kontaktet direkte af landslægeembedet, og du forbliver i hjemmeisolation.
  • Hvis du er smittet, skal den øvrige husstand også i hjemmekarantæne.
  • Når du er i hjemmeisolation, skal du undgå social kontakt til de andre i din husstand. Du skal have adgang til et separat værelse, og så vidt muligt separat toilet og bad. Hvis sidstnævnte ikke er muligt, skal den smittede gøre rent efter sig selv.

Kommentarer