Ingen moskus på hylderne i år

Forbrugerne må kigge langt efter moskuskød i køledisken hos både Brugseni og Pisiffik, for der er ingen slagterier, der slagter moskus i år. 
Skrevet af Merete Lindstrøm
15. januar 2018 07:01

Har du penge, så kan du få - og har du ingen, så må du gå. Sådan plejer det at være, men nu hjælper alverdens rigdomme ikke, hvis du vil købe moskuskød i butikkerne, for der er ingen moskus at købe. 

Det fortæller indkøbschef i Kalaallit Nunaanni Brugseni, Brian Chemnitz.

 - Vores kunder vil rigtig gerne købe moskus i vores butikker, siger han. 

Brian Chemnitz er ked af, at han ikke kan tilbyde kunderne den grønlandske fødevare. Og han bakkes op af Heine Stilling Jensen, der er indkøbs- og marketingschef for Pisiffik.

- Vi ville rigtig gerne have muligheden for at sælge så meget som muligt, fordi vi ligesom andre daglivarekæder i Grønland gerne vil sælge så mange grønlandske fødevarer som muligt, siger han.

Kunderne hungrer

Hos begge butikskæder mener man, at efterspørgslen på moskus er stor.

 - Tidligere da Lilleholm og før dem Arctic Green food slagtede, kunne vi sælge op til 200 hele dyr om året, siger Brian Chemnitz fra Brugseni.

Lilleholm Foods, som stod for slagtning af moskus indtil 2016, kan simpelthen ikke få en fornuftig økonomi ud af det, uden at prisen på kødet bliver for høj. Det fortæller direktør Lars Møller til KNR. 

LÆS OGSÅ Moskusokser lider under klimaforandringer

Derfor har de nu for andet år i træk valgt ikke at sætte gang i produktionen, som ellers plejer at foregå fra januar til marts. Spørger man indkøbschef for Brugseni Brian Chemnitz, så ser femtiden ikke just lys ud i forhold til at få moskuskød på hylderne i butikkerne igen.

- Lige nu ser det ikke særlig godt ud i og med, at vi kun kan indhandle moskuskød fra veterinær-godkendte slagterier, siger han.

LÆS OGSÅ Stor efterspørgsel åbner for indhandling af moskusskind

Af de godkendte slagterier er der altså ingen, der slagter moskus i øjeblikket. Man kan fortsat få moskus på restauranter og hoteller, der i modsætning til detailbutikker har lov at købe kødet direkte af fangerne på brættet. En tilladelse som både Pisiffik og Brugseni mener, at man burde udvide til deres butikker.

- Vi har spurgt fødevaremyndighederne, om vi kan få lov at indhandle direkte hos fangerne, hvis de har erhversfangerbevis. Men det går som regel lidt død, vi har i hvert fald ikke fået lov til det endnu, siger Heine Stilling Jensen fra Pisiffik.

Både han og Brian Chemnitz understreger, at de har veluddannede slagtere, der efter deres mening godt kan håndtere kødet på en proffesionel og sundhedsfaglig måde.

LÆS OGSÅ Stor efterspørgsel åbner for indhandling af moskusskind