Ingen godkendte til bygdebestyrelserne

Bygdebestyrelsesvalget er druknet i kommunal- og Inatsisartutvalg. Valget til bygderne blev som bekendt afholdt den 2. april, altså for 42 dage siden.
Skrevet af Jette Andersen
15. maj 2013 13:50

Men siden har det været småt med oplysninger, og ifølge Themothæus Petersen, der er opstillet for Kullorsuaq, ved endnu ingen om de er valgt ind eller ej. Det betyder også, bygdebestyrelserne endnu ikke har konstitueret sig.

For 42 dage siden, d. 2 april, blev der afholdt bygdebestyrelsesvalg, men endnu har de opstillede ikke fået resultatet. De ved ikke om de er blevet valgt ind eller ej.

Themothæus Petersen fra Kullorsuaq, der er opstillet for Siumut, har været medlem af bygdebestyrelsen de sidste 20 år. Han har aldrig før ventet så længe på at at vide, om han er blevet valgt ind eller ej. Han er forundret over at det tager så lang tid for valgbarhedsnævnet eller de relevante myndigheder, at give lyd fra sig.

- Vælgerne og kandidaterne er begyndt og spørge til om der snart ikke skal etableres bygdebestyrelser, så arbejdet i bygdebestyrelserne kan begynde, fortæller Themothæus Petersen.

Normalt plejer bygdebestyrelsen at være sat sammen før 1. maj og i sin søgen efter svar, har Themothæus Petersen blandt andet henvendt sig til Qaasuitsup Kommunia, hvor han bare fik svaret at man ventede på valgbarhedsnævnet.

Og ifølge Themothæus Petersen er vælgerne begyndt at spekulere i om kandidaterne har voldsomme domme bag sig.

- Det tager tid at indhente de relevante oplysninger, dels fra politiet og dels fra kredsretterne, vedrørende de personer, der henholdsvis har vedtaget en bøde hos politiet eller er dømt i kredsretten, siger landsdommer Søren Søndergaard Hansen, der er formand for valgbarhedsnævnet til bygdebestyrelsesvalget.

Han siger, at nævnet har prioriteret kommunalbestyrelserne og de personer, der er valgt ind der. Og det er i den forbindelse, at alt derefter er blevet forsinket.

- Der skete der, det meget ærgerlige at de attester, der blev sendt fra Rigspolitiets kontor i Danmark, blev sendt pr. B-post. De gjorde, at vi ikke havde sagerne rettidigt.

Lige nu kigger valgbarhedsnævnet på suppleanter til kommunalbestyrelserne, bygdebestyrelserne og menighedsrepræsentationerne.

- Vi har bedt om 8 bødeforlæg, også har vi sager klar til et møde d. 15. maj. Da har vi 5 eller 6 sager klar.