Air Greenland: Ingen fejl på landingsstel

- Vi er 110 procent sikre på, at der ikke var fejl på hjulene, siger chefpilot Henrik Maule Steinbacher.
Flyet var ved at lande, men steg igen, da en passager råbte, at der var fejl på landingsstellet. Foto © : KNR
Skrevet af Kim Hinrichsen
04. juli 2023 12:42

I fredags blev flyvningen mellem Ilulissat og Kangerlussuaq afbrudt lige inden, flyet ramte landingsbanen. Flere passagerer mente nemlig at have set, at det ene landingshjul ikke var kommet ned.

Men det kan luftfartsselskabet nu selv afvise, fortæller chefpilot hos Air Greenland Henrik Maule Steinbacher, som har gennemgået data fra flyvningen.

- Vi er 110 procent sikre på, at der ikke var fejl på hjulene, siger han.

Det var også det, som piloterne selv erfarerede under flyvningen og fortalte de forfærdede passagerer over højtalerne, kort inden flyet igen startede nedstigningen og denne gang landede uden problemer.

Det er især data fra flyet, som gør Air Greenland så sikre i deres sag:

- I luftfart sætter man ikke sin lid til én enkelt ting. I det her tilfælde har vi tre hovedsystemer og under dem fem andre systemer, som overvåger de her ting, siger Henrik Maule Steinbacher.

- Der har vi selvfølgelig været inde at tjekke, om der har været nogle problemer. Og der kan vi konkludere med 110 procents sikkerhed, at der ikke har været noget galt, siger han.

Standard sikkerhedsprocedure

Der var derfor tale om en ren sikkerhedsprocedure, da piloterne rettede op og tog en ekstra runde om lufthavnen for at gennemgå systemerne for derefter at begynde nedstigningen igen.

- Sådan er det altid i Air Greenland og i luftfart generelt. Hvis man er i tvivl, eller nogen siger noget på et tidspunkt, hvor det er kritisk, så tager man en konservativ beslutning.

Og den beslutning var den helt rette ifølge chefpilot Henrik Maule Steinbacher:

- Det får ikke nogen konsekvenser for mandskabet, for de har ageret fuldstændigt ligesom, vi har trænet. Hvis det sker en gang til, så ville vi gøre det samme én gang til.

Vil se på kommunikation i forhold til passagerer

Selvom det altså ikke får konsekvenser for flyets bemanding, så har Air Greenland alligevel tænkt sig at lære af episoden fredag og ændre på nogle af procedurerne, hvis en lignende sag nogensinde skulle opstå igen. Det fortæller selskabets kommunikationschef, Katja Vahl:

- Der er ingen tvivl om, at i denne her sammenhæng kunne vi have gjort mere ud af at briefe passagererne ombord bagefter. Der har helt tydeligt været passagerer, som følte sig utrygge. Det tager vi selvfølgelig meget alvorligt, siger hun og forsætter:

- Det er da det, vi tager med. Vi skal måske være endnu bedre til at forklare situationen umiddelbart bagefter. Hvis der skulle være andre passagerer, som har behov for at tale med os, så skal de være meget velkomne til at kontakte os. Det er vi sådan set kun interesseret i.