Ekspert: Indlandsisen tager på

Mens Europa sveder, er der i år faldet mere sne på indlandsisen end der plejer. Det skriver DR.dk.
Foto © : Niels J. Korsgaard
Skrevet af Jonas Fievé
10. juni 2018 15:48
Versionist Jaaku Lyberth

Meldingen kommer fra en professor ved Danmark og Grønlands Geologiske Undersøgelser, som netop er kommet hjem fra en felttur til indlandsisen, og har ved selvsyn oplevet de store snemængder.

- I Grønland blev vi overraskede over, at det var så koldt, som det var - omkring fem grader koldere, end det plejer at være i maj, siger Jason Box til DR Nyheder.

LÆS OGSÅ Indlandsisen gemmer på bly fra Romerriget

Undervejs blev ekspeditionen ramt af flere snestorme, hvor der faldt en halv meter sne, selv om smeltesæsonen burde være startet.

Den friske sne er faktisk med til at beskytte indlandsisen, da dem reflekterer solens stråler tilbage mod rummet

- Al den ekstra hvide kolde sne beskytter isen mod, hvad sommeren vil bringe senere. Så vi kan allerede forudsige, at Grønland ikke vil smelte meget i år, siger Jason Box.

LÆS OGSÅ Kom på virtuel vandretur på indlandsisen med Google Street View

Han fortæller til DR, at det dog ikke betyder, at man kan afblæse den globale opvarmning. Det skal ifølge professoren snarere ses som et udtryk for, at den globale opvarmning er en kompliceret størrelse, som er svær at forudsige

Derfor tror Jason Box heller ikke, at tendensen med lidt eller ingen tab af indlandsis i 2017 og måske også 2018 vil fortsætte.

LÆS OGSÅ Overvågning af Indlandsisen afslører fremtidens klima