Foto: Niels J. Korsgaard

Forskning: Indlandsisen gemmer på bly fra Romerriget

Indlandsisen tegner en præcis tidslinje over Romerrigets storhed og fald og oldtidens største sygdomsudbrud, viser ny forskning.

Et forskningsprojekt offentliggjort i tidsskriftet PNAS har ved hjælp iskerneboring i Grønland meget præcist kortlagt hændelser i en periode på 1900 år i oldtidens Europa.

Det skriver Science Magazine.

Forskerne har undersøgt indlandsis fra år 1100 før vores tidsregning til år 800 efter. I isen er aflejret bly, der stammer fra aktiviteter i blandt andet Romerriget.

Og det er mængden af blyforurening i isen, som forskerne har målt og som viser, hvornår forskellige begivenheder har fundet sted i oldtiden.

LÆS OGSÅ Overvågning af Indlandsisen afslører fremtidens klima

Økonomien i det romerske imperium bestod af sølvmønter og derfor smeltede romerne sølv og bly i stor stil. Det sendte store mængder blypartikler op i luften, som via luftstrømmene er endt på indlandsisen og blevet indkapslet af sne og is.

Ved at udgrave og smelte iskerner har forskerne kunnet analysere indholdet af bly i isen.

Og det har resulteret i en ekstremt præcis tidslinje på 1900 år, med omkring 12 målinger per årstal, der bekræfter tidpunkterne for de hændelser historikere kender i dag.

LÆS OGSÅ Indlandsisen smelter hurtigere, end man troede

Tidslinjen viser tydeligt hvor det romerske imperium var på sit højeste. Her er blyforureningen i isen stor, fordi der har været stor aktivitet i Europa med forarbejdning af store mængder bly og sølv.

Men også mere mørke perioder er tydelige på tidslinjen. Under en stor pestepidemi i år 165 forventer man at millioner af europæere døde og her er blyforureningen i isen meget lav.

LÆS OGSÅ Smeltende indlandsis godt for dyrelivet

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt