Foto: Terry Feuerborn/Flickr Creative Commons

Ny forskning: Indlandsisen smelter hurtigere, end man troede

De fleste ved, at verdenshavene stiger på grund af klimaforandringer. Men det er faktisk gået endnu hurtigere, end forskerne troede. Det skyldes Indlandsisen hastige afsmeltning. Det viser et nyt studie med dansk deltagelse.

Tidligere var forskere overbeviste om, at vandstanden er steget med 3.2 meter over de sidste 23.000 år. Men det nye studie viser, at vandstanden faktisk er steget med hele 4.6 meter, fordi afsmeltningen af Indlandsisen er gået hurtigere, end man troede. 

Det nye studie, der netop er blevet publiceret i i tidsskriftet Science Advances, er det første, der undersøger afsmeltningen af indlandsisen over så mange år. Det fortæller en af forfatterne bag artiklen Shfaqat Abbas Khan, lektor ved DTU Space.

- Hvis man skal sige noget fornuftigt om, hvad der kommer til at ske i fremtiden, er man nødt til at gå flere tusind år tilbage, siger han til DR. 

Tidligere har man ikke lavet undersøgelser, der har dækket hele Grønlands indlandsis. Det viser sig, at afsmeltningen især er sket i Sydøst- og Nordvestgrønland, hvor gletsjerne står for op mod 70 procent af afsmeltningen.

- Her ligger de største udløbsgletchere, som har direkte kontakt med oceanerne. Det vil sige, at de smelter både på grund af varmere atmosfære og varmere havvand. Det har man overset og dermed undervurderet effekten af, siger Shfaqat Abbas Khan til DR.

Indlandsisen rummer nok is til at verdenshavene kan stige med 7.5 meter, hvis alt isen smelter.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt