Inatsisartut vil bygge 25 nye boliger til politikerne

Inatsisartut vil bygge 25 nye lejeboliger i Nuuk til medlemmerne af Inatsisartut. Prisen bliver 3 millioner kroner og en uopsigelig lejekontrakt med Illuut A/S i 30 år.
Foto © : KNR
29. marts 2019 17:12

Rettelse mandag den 1. april 2019 kl. 1015:

Vi skrev tidligere, at det var Naalakkersuisut, der stod for forslaget til lejeboligerne til inatsisartutmedlemmerne. Det er ikke korrekt. Forslaget kommer fra Inatsisartuts formandskab. Vi beklager fejlen.

Politikere, der til dagligt bor uden for Nuuk, skal i fremtiden være indkvarteret i nye lejligheder i hovedstaden, når de deltager i Inatsisartuts forårs- og efterårssamlinger.

Det mener Inatsisartut, fremgår det af en 288 siders langt forslag til tillægsbevilling til Finansloven 2018, som blev førstebehandlet onsdag i denne uge.

Hvert forår behandler Inatsisartut en tillægsbevilling for uforudsete eller forsinkede udgifter til landskassen året før.

I dag bruges omkring tre millioner kroner på lejeboliger i Nuuk til indkvartering af medlemmerne af Inatsisartut.

Landskassen giver gratis lån til Illuut A/S

De tre millioner kroner skal gives i et rente- og afdragsfrit lån fra landskassen til boligselskabet Illuut A/S, som er ejet af Selvstyret selv.

De 25 boliger skal opføres på en grund på Noorlernut i Nuuk og bliver et etagebyggeri på i alt 2.221 kvadratmeter.

Illuut A/S må selv finansiere udgifter til byggeriet, der overstiger beløbet fra Selvstyret.

LÆS OGSÅ Politikerne vil i Trussely

Til gengæld kan lejekontrakten mellem Selvstyret og Illuut A/S ikke opsiges de kommende 30 år, fremgår det af bemærkningerne til forslaget om tillægsbevillingen.

Ingen af partierne i Inatsisartut kommenterede direkte på bevillingen til embedsboligerne, da forslaget var på dagsordenen onsdag, fremgår det af de skriftlige ordførerindlæg fra førstebehandligen.

LÆS OGSÅ Ny Inatsisartutbygning til 2. behandling

Udgifterne til indkvartering af Inatsisartut-medlemmer har tidligere været til debat, blandt andet fordi det er en betydelig post på landskassens årsregnskab at betale for indlogering af Inatsisartut-medlemmer under de politiske samlinger. 

I 2016 foreslog daværende formand for Inatsisartut, Lars-Emil Johansen, at bygge 22 boliger, også på Noorlernut i Nuuk.

Anden- og tredjebehandlingen om Forslag til Tillægsbevilling for 2018 finder efter planen sted henholdsvis 11. og 25. april.