Immanuelsen: Bekymrende at hellefisk bliver mindre

Naalakkersuisoq for fiskeri finder det bekymrende, at de fangede hellefisk bliver mindre i Disko Bugt. Naalakkersuisut valgte dog at forhøje kvoterne alligevel af hensyn til fiskernes økonomi.
Naalakkersuisoq for fiskeri er bekymret over, at de fangede hellefisk i Disko Bugt bliver mindre.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
30. september 2019 05:47

For nylig var jollefiskerne i Disko Bugt ved at løbe tør for kvote. Naalakkersuisut forhøjede derfor kvoten til 10.580 tons – det dobbelte af den biologiske anbefaling fra Naturinstituttet.

Det har fået Inuit Ataqatigiits politiske næstformand og medlem af Inatsisartut, Aqqaluaq B. Egede, til at sende en række kritiske spørgsmål til naalakkersuisoq for fiskeri.

Egede vil blandt andet vide, om Naalakkersuisut er gået væk fra en tidligere udmelding om, at man vil reducere kvoterne, så de inden for de kommende år vil følge den biologiske rådgivning.

Immanuelsen: Vi måtte revurdere

Naalakkersuisoq for fiskeri, Jens Immanuelsen, svarer, at det er korrekt, at Naalakkersuisut har besluttet gradvist at sænke kvoterne i Disko Bugt og Upernavik, men:

- Situationen i år har dog medført, at vi har været nødsaget til at revurdere situationen, og handle derefter, skriver Jens Immanuelsen.

LÆS OGSÅ Biolog om hellefiskekvote: I kan ikke blive ved

Aqqaluaq B. Egede vil også vide om Naalakkersuisut vil sænke kvoten, når Naturinstituttet nu gennem flere år har påpeget, at de fangede fisk bliver mindre:

- Størrelsen af hellefisk har de seneste år været nedadgående. Dette er bekymrende, og det tager Naalakkersuisut naturligvis alvorligt, skriver naalakkersuisoq for fiskeri, Jens Immanuelsen, i sit svar.

Kvoten blev forhøjet af hensyn til beskæftigelsen

Immanuelsen forklarer videre, at kvoten blev forhøjet af hensyn til beskæftigelsen i området. Han understreger også, at Naalakkersuisut absolut mener, at rådgivningen fra Naturinstituttet er valid.

For nyligt fortalte biolog Rasmus Nygaard til KNR, at biologernes undersøgelse af hellefisken i Disko Bugt i 2018 viste, at der blev fanget de mindste hellefisk nogensinde. Fiskene når ikke at vokse sig større, før de bliver fisket op.

Men selvom Naalakkersuisut tager biologerne rådgivning alvorligt, vejer hensynet til fiskernes økonomi tungere:

- Naalakkersuisut har vurderet fiskernes økonomi og fundet, at det var nødvendigt at forhøje kvoten i Diskobugten, skriver Jens Immanuelsen.