Ikke-offentliggjort aftale binder Forsvaret til driften af Kangerlussuaq

Naalakkersuisoq Karl Frederik Danielsen fortæller til KNR, at der er en ikke-offentliggjort aftale om, at Forsvaret skal betale for, at lufthavnen i Kangerlussuaq holdes i drift efter 2023.
Karl Frederik Danielsen slår fast, at det fortsat vil være Mittarfeqarfiit, som ejer lufthavnen, men at Forsvaret i bytte for at stå for driften, får lov til at bruge lufthavnen til militære formål. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Jens Betak
18. september 2019 14:46

I dag underskrev Naalakkersuisut og den dansk stat en såkaldt principaftale om, at lufthavnen i Kangerlussuaq kommer til at fortsætte med at være i brug efter 2023, hvor de nye lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq forventes at stå klar.

Naalakkersuisoq Karl Frederik Danielsen og Ane Lone Bagger sagde flere gange, at Forsvaret kommer til at betale for den videre drift af lufthavnen i Kangerlussuaq, men det fremgår ikke af den principaftale, som blev underskrevet på et pressemøde.

LÆS OGSÅ Principaftalen om Kangerlussuaq: Forsvaret betaler for renovering af landingsbane

Men bagved den meget overordnede aftale ligger en anden aftale om, at Forsvaret skal betale for driften og vedligeholdelsen af lufthavnen fremadrettet.

Det fortæller Naalakkersuisoq for Infrastruktur, Karl Frederik Danielsen, til KNR efter pressemødet.

Hvordan kan du sige, at forsvaret betaler, når det ikke er en del af aftalen?

- Det kan du se i det videre arbejde, som vi kommer til at offentliggøre løbende. Vi er blevet lovet, at Forsvaret kommer til at betale, siger Karl Frederik Danielsen.

Så der er underskrevet en aftale om, at forsvaret betaler, som bare ikke er offentlig endnu?

- Ja, siger Karl Frederik Danielsen.

Trecifret millionbeløb

Finansieringen af driften er et helt centralt aspekt af aftalen, fordi det drejer sig om et trecifret millionbeløb.

En rapport fra 2018 anslår, at det vil koste op mod 700 millioner kroner, hvis lufthavnen skal bevares med dens nuværende kapacitet.

Karl Frederik Danielsen fortæller dog, at der er en arbejdsgruppe, som er i gang med at undersøge nærmere, hvad det vil koste at holde lufthavnen i gang efter 2023.

Karl Frederik Danielsen slår fast, at det fortsat vil være Mittarfeqarfiit, som ejer lufthavnen, men at Forsvaret i bytte for at stå for driften, får lov til at bruge lufthavnen til militære formål.