DEMENS: Ikke alle kommuner er klar til flere demente

Antallet af demente stiger, og det vil påvirke kommunernes økonomi. Men der er stor forskel på, hvor godt forberedte landets kommuner er på de øgede behov, som stigningen i antallet af demente skaber.
Statue ved plejehjemmet Ippiarsuk i Nuuk. Foto: KNR
03. december 2017 15:14

Der er stor forskel på hvor godt forberedte landets kommuner er på at tage sig af flere demente.

Og det er selvom alle kommunerne er opmærksomme på, at antallet af demente er stigende.

- Det er tydeligt, at antallet af ansøgere til pladser for at få  demente i pleje er stigende, siger Hans Frederik Olsen (S), der er udvalgsformand for familie og socialeforhold i Qeqqata Kommunia.

Tal fra Nationalt Videnscenter for Demens viser, at antallet af demente vil være stigende i takt med, at antallet af ældre stiger i fremtiden.

LÆS OGSÅ Flere demente kræver specialister

Og den stigning vil påvirke de kommunale økonomier.

I den kommende Kommune Qeqertalik er planlægning af udvidelsen og etableringen af et plejehjem sat i gang og det vil koste flere millioner over flere år.

Og den kommende borgmester fortæller, at der i andre byer og bygder i Kommune Qeqertalik også vil blive bygget plejehjem, ikke kun i Aasiaat.

- Vi kan konstatere, at antallet af ældre, der rammes af demens, er stigende. Derfor har jeg ønsket, at der skulle udarbejdes planer, med henblik på at de kommer i omhyggelig pleje, siger kommende borgmester Ane Hansen (IA).

I Qeqqata Kommunia er der i alt 48 demente og her har man udkast til planer for, at der bliver flere demente.

- Vi har afsat midler til udarbejdelsen af planer for 2019 og 2020. Men jeg skal nævne, at det meget afhænger af Naalakkersuisuts vilje til medfinansieringen, siger udvalgsformanden Hans Frederik Olsen.

I Kommune Kujalleq er der derimod ingen planer. Men der bør helt sikkert gøres noget ved det stigende antal demente, siger formanden for Socialudvalget.

- Det må vi have ressourcer til. Det må indarbejdes i vores prioriteringer. Antallet vil fortsat være stigende og mange af dem passes i deres eget hjem i dag, siger udvalgsformand, Karla Egede Bisgaard (S).

Kommuneqarfik Sermersooq har som den eneste kommune ansat demenskoordinatorer.