Løsning skal findes ved samarbejde

Det har skabt debat, da KNR bragte historien om mangel på fabriksarbejdere på grund af for lidt interesse fra borgerne, som Royal Greenland kaldte en katastrofal situation.
Foto © : EMJ
12. august 2015 13:10

Men formanden for socialudvalget i Qaasuitsup Kommunia, Kristian Jeremiassen, mener, at Royal Greenland mangler arbejdskraft ,fordi medarbejderne bliver sendt hjem fra fabrikken om vinteren, og at arbejdssøgende bliver afvist.

- Det sidste år har det været sådan, at når der er godt med indhandling med fisk, så arbejder to hold i fabrikken, og når fiskene forsvinder, bliver der skåret i arbejdsstyrken, siger Kristian Jeremiassen, medlem af kommunalbestyrelsen i Qaasuitsup Kommunia, der fungerer som formand i Socialudvalget.

Men det sker ikke mere, siger Royal Greenlands Koncern HR Chef, Søren Olsen Damgaard:

- På det punkt er vi nået meget langt i Qasigiannguit. Jeg kan oplyse, at inden for den seneste års tid har vi ikke sendt folk hjem på grund af råvare-mangel. Der har været arbejde nok til alle vores folk. Så det bør ikke være problemet i dag.

Udvalget har kendskab til arbejdssøgende

Udvalget bliver informeret om sociale forhold i Qaasuitsoq, og medlemmet får tit de sidste oplysninger om de arbejdssøgendes vilkår i Qasigiannguit. Nogle af de 35 arbejdssøgende i byen har oplyst udvalget, at de ellers har søgt arbejde i fabrikken.

- Som udvalgsformand har jeg kendskab til at en arbejdssøgende i sidste uge fik beskeden om, at fabrikken ikke manglede arbejdskraft, siger Kristian Jeremiassen, der i går mødte en anden arbejdssøgende med samme oplevelse.

Og fra Royal Greenlands hovedkontor i Nuuk genkender de ikke afvisningen:

- Nej, det kan jeg ikke. Som jeg siger, vi har brug for folk, som kan møde til tiden hver dag. Hvis der er noget i Qasigiannguit, der mangler arbejde og kunne tænke sig at arbejde hos os lige nu, så mangler vi mange folk, så de er meget velkommen til at henvende sig hos os.

Læs også Qasigiannguit: Mangel på arbejdskraft og masser af ledige

Selvom udvalgsformanden kommer med kraftige beskyldninger, inviterer han til samarbejde:

- Hvis problemet skal løses, må vi finde på en løsning i stedet for at kaste med mudder og påstå, at borgerne i Qasigiannguit vil ikke arbejde, eller at Royal Greenland vil ikke hverve folk.

- Det er vi meget enige i. Vi ville meget gerne arbejde tættere sammen med kommunen og SIP. Så det er vi meget enige i, siger Royal Greenland Koncern HR Chef, Søren Olsen Damgaard, til KNR.