Qasigiannguit: Mangel på arbejdskraft og masser af ledige

Mangel på arbejdskraft ved Royal Greenlands fabrik i Qasigiannguit har medført udsmid af 2,5 tons hellefisk i løbet af sommeren.
Foto © : EMJ
Skrevet af Karsten Sommer
10. august 2015 06:26

Fabrikken mangler i øjeblikket 60 medarbejdere. Og fabrikschefen betegner situationen som katastrofal.

- Selv om 120 mand er beskæftiget på to holdskift mangler vi 60 mand på fabrikken. Og nogle dage når fraværet desuden op på 30 procent blandt vore medarbejdere, siger fabrikschef Frank Hagen, og fortsætter:

- Vores produktionskapacitet når derfor kun op på 60 til 65 procent i øjeblikket. Det fører til at vores produktionsplaner går i vasken og giver ineffektiv produktion og dårlig indtjening, siger han.

En af konsekvenserne er, at fabrikken i øjeblikket ikke kan nå at videreforarbejde fersk fisk til fileter og specialprodukter og i stedet producerer hele fisk, der fryses ned.

 

2,5 tons fisk kasseret på to måneder

- Når vi fryser så mange hele fisk ned, taber vi rigtig mange penge, blandt andet fordi et specialprodukt, som vi producerer til Frankrig, er noget vi tjener rigtig mange penge på.

- Det allerværste er dog, at vi har været nødsaget til at kassere store mængder fisk. For 14 dage siden måtte vi smide 1800 kilo hellefisk ud, fordi de var blevet dårlige. De sidste to måneder har vi haft tre udsmid på i alt 2,5 tons fisk, der er blevet for gamle.

Fabrikschefen har bedt den lokale fagforening SIP samt Qaasuitsup Kommunea gribe ind.

- De har lovet at sende folk til fabrikken, men der er intet sket. Et par stykker er kommet, men mange dukker aldrig op, fortæller Frank Hagen.

I august 2015 er 65 personer registreret som arbejdsøgende i Qasigiannguit.