Idrætsforbund vil fortsætte GM-presset på Naalakkersuisut

Formand for Grønlands Idrætsforbund Nuka Kleemann kommer nu ind på banen, efter at fodboldforbundet har opgivet at holde GM.
-  KAK har bedt os om at fortsætte arbejdet, hvor de slap. Det ønske har vi selvfølgelig respekteret og gået i gang med det samme, siger GIF-formand Nuka Kleemann.  Foto © : KNR
Skrevet af Malik Brøns
30. juli 2020 14:32

- Som det ser ud nu, kan der ikke holdes grønlandsmesterskaber i nogle sportsgrene resten af året, siger Nuka Kleemann, der er formand i Grønlands Idrætsforbund. 

Efter lang tids kamp med Naalakkersuisut måtte fodboldforbundet KAK tirsdag smide håndklædet i ringen og sande, at grønlandsmesterskaberne i fodbold ikke vil blive til noget i år.

Regler kan ikke ændres

Regler for forsamlinger

Ind til 31. december må der maksimalt være 100 mennesker samlet indenfor. 

Udenfor er 250 mennesker det højeste antal, der må være samlet.

Man må ikke rejse fra kommune til kommune. Ifølge den nye bekendtgørelse fra Selvstyret om midlertidige restriktioner vedrørende forsamlinger står der i paragraf 2:

"Ved arrangementer og begivenheder, som kræver tilmelding, skal arrangøren sikre, at personer fra andre kommuner ikke kan tilmelde sig." 

Naalakkersuisut og coronastaben har nemlig afvist fordboldforbundets ansøgninger om at holde grønlandsmesterskaber i fodbold.

Finn Meinel fra KAK har holdt møder med Selvstyret og Coronastaben i weekenden med forslag til, hvordan mesterskaberne alligevel eventuelt kunne afvikles. 

Men forslagene blev afvist. For coronareglerne, der står i vejen for GM, kan ikke ændres.

GIF bliver skiftet ind

Nu kommer Grønlands Idrætsforbund, GIF, så ind som udskifter for KAK for at fortsætte presset på Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Klubber skuffet over GM-aflysning: Vi har kæmpet så hårdt for ingenting

Det gør GIF, fordi coronareglerne også vil påvirke andre grønlandsmesterskaber i andre sportsgrene i år.

Derfor vil formand for GIF, Nuka Kleemann, også prøve at finde en løsning for hans 11.000 medlemmer i det nationale forbund.

Ifølge ham selv har han allerede holdt møde med Departementet for Kultur i onsdags. Her har han bedt departementet om at fjerne den del fra bekendtgørelsen, som beskriver, at man ikke må rejse fra kommune til kommune for at deltage i større arrangementer, der kræver tilmelding. 

- Kan du forklare mig, hvorfor jeg for eksempel kan tage fra Ilulissat til Upernavik for at deltage i et sportsarrangement, fordi det er i samme kommune (Avannaata Kommunia, red.), men hvorfor kan jeg ikke tage fra Ilulissat til Aasiaat (Kommune Qeqertalik), som ellers ligger tættere på end Upernavik?, siger Nuka Kleemann og fortsætter:

- Hvad er forskellen? Hvis ikke engang politikerne eller Inatsisartut kan forklare mig det, så ved jeg ikke, hvad der foregår.

Forhåbningsfuld formand

Mens KAK forsøgte at finde en løsning med Naalakkersuisut for at redde GM, har GIF siddet på sidelinjen og fulgt med.

GIF har respekteret fordboldforbunds anstrengelser, men nu træder det nationale idrætsforbund altså selv ind på banen.

-  KAK har bedt os om at fortsætte arbejdet, hvor de slap. Det ønske har vi selvfølgelig respekteret og er gået i gang med det samme, siger Nuka Kleemann. 

LÆS OGSÅ Spiller om aflyst GM: Det er som en dårlig smag i munden

Og han er allerede forhåbningsfuld efter mødet med Departementet for Kultur.

- Vi blev enige om, at vi sammen begynder arbejdet med at ændre bekendtgørelsen, siger Nuka Kleemann. 

Badminton forbundet venter spændt

De nuværende regler om restriktioner vil ramme de resterende grønlandsmesterskaber.

Blandt andet har badmintonforbundet fået udsat deres mesterskaber i påsken. Nu venter forbundet på, hvad der vil komme ud af GIF’s pres på Naalakkersuisut.

- Vi kan ikke arrangere noget uden om bekendtgørelsen, men vi håber dog, at der på en eller anden måde kan findes en løsning, siger formand for Grønlands Badminton Forbund, Michael Kleist.