Aqqaluk Lynge siger farvel til ICC efter 38 år i ledelsen

Byen Utqiagvik på Alaskas nordligste kyst danner i denne uge rammen om ICC’s 13. Generalforsamling, der finder sted hvert fjerde år på skift mellem medlemslandene.
17. juli 2018 12:44
Versionist Connie Fontain

Det er nu 41 år siden - i 1977 - at borgmesteren i Utqiagvik, Eben Hopson, sammenkaldte Inuit fra de fire arktiske lande til møde i Barrow, som byen hed den gang.

Det blev på dette møde, at ideen om danne en fælles for organisation opstod og  ICC blev officielt grundlagt i 1980 i Nuuk. Siden da er den blevet en international organisation der agerer på vegne af Inuit og har været med til at igangsætte mange initiativer til beskyttelse af Inuit og oprindelige folks rettigheder gennem sit medlemskab  i FN og i Arktisk Råd.

LÆS OGSÅ Pikialasorsuaq-kommissionen er vigtig for ICC

En af de officielle gæster ved generalforsamlingen er Aqqaluk Lynge. 

Han har efter 38 års uafbrudt medlemskab i ledelsen af ICC - både som international formand og præsident - nu trukket sig. 

Han udtaler til KNR radioavis at, efter så mange år i ICC, glæder han sig over at se både kendte ansigter såvel som mange nye ansigter i Utqiagvik. 

En ny generation, der er klar til at videreføre Inuit samarbejdet og kæmpe for de mål som var sat for 41 år siden, såvel som de nye mål der diskuteres ved denne konference, der har overskriften "Det Arktis vi ønsker os".

Og husk at KNR-TV hver dag i denne uge har livetransmission af generalforsamlingen i Alaska. Det foregår på KNR2, og starter i dag klokken 14.50 og fortsættter til ud på aftenen. Der er tolkning af indlæg og taler til grønlandsk.