Iben Mondrup er en af 15 kunstnere, der i år modtager Kunstfondens hædersydelser.Foto: Janus Camara

Iben Mondrup modtager livslang hædersydelse

Forfatter Iben Mondrup, som ofte bruger Grønland i sine fortællinger, får nu en livslang hædersydelse for sin kunstneriske indsats.

53-årige Iben Mondrup har siden 2009 udgivet en række af bøger, der i større og mindre omfang bruger Grønland som kulisse og virkemiddel for fortællingerne.

Nu modtager hun Statens Kunstfonds hædersydelser. Hædersydelserne bliver tildelt kunstnere, der har ydet en stor og betydningsfuld kunstnerisk indsats. 

Iben Mondrup er født i Danmark, men er vokset op i Qasigiannguit, Qeqertarsuaq og Nuuk. Hun kom til Grønland, da hun var tre år og boede her indtil hun var 18 år.

Grønlandsk opvækst præger forfatterskabet

Det er særligt hendes opvækst i Grønland, som præger hendes forfatterskab. 

For eksempel handler Mondrups 'Godhavn' fra 2014 om en dansk familie, der bor i Qeqertarsuaq. Her møder man børnene Bjørk, Knut og Hilde, som på hver deres måde bliver påvirket af at vokse op som tilflyttere.

I bøgerne 'Tabita' fra 2020 og 'Vittu' fra 2022 skildrer hun sammenstødet mellem den grønlandske og danske verden. Den første bog handler om et dansk ægtepar, der kommer til Upernavik og senere adopterer deres tjeners børn, Tabita og Vittus.

LÆS OGSÅ Forsker og forfatter støtter Margrete: Hjælp med oplysninger om adoptioner

Det var nemlig ikke unormalt for grønlandske børn at blive bortadopteret til Danmark. Og det er noget, der chokerede Iben Mondrup, da KNR snakkede med hende i januar 2021:

- Da jeg begyndte at få kendskab til dem (adoptionssagerne, red.), blev jeg forarget, fordi det vidner om et menneskesyn, som man har haft på det tidspunkt, hvor man forestillede sig, at det at være dansker var bedre end at være grønlænder, sagde Iben Mondrup dengang.

I alt 15 kunstnere modtager hædersydelserne i år. De, der modtager hædersydelserne, får resten af livet mellem 18.000 kr. og 171.000 kr. årligt af Statens Kunstfond. Ydelsernes størrelse afhænger af kunstnerens indkomst eller forventet indkomst.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl