Stadig en hemmelighed: IA vil ikke afsløre deres folketingskandidater

Inuit Ataqatigiit blev det største parti ved sidste folketingsvalg, men tøver med at afsløre deres kandidater. Der er tid nok til 1. november, siger næstformand Agathe Fontain.
Første i næste uge vælgerne få at vide, hvem der stiller op for IA ved det kommende folketingsvalg. Foto © : Malik Brøns
06. oktober 2022 12:33

For tre år siden kunne IA lade sig hylde som folketingsvalgets helt store vinder i Grønland.

Partiet fik en tredjedel af alle stemmerne, og deres kandidat Aaja Chemnitz blevet den ubestridt favorit blandt vælgerne med 5.669 personlig stemmer – 2.195 flere end valgets nummer to Aki-Mathilda Høegh Dam (A).

Men mens de fleste andre partier allerede har skudt valgkampen i gang og præsenteret deres kandidater, så er opstillingslisten nærmest tom, når det kommer til Inuit Ataqatigiit.

LÆS OGSÅ Nunatsinni partiit Folketingimut qineqqusaarnermi pingaartitaat makkuupput

Ved seneste folketingsvalg have partiet fire kandidater, men indtil nu er det kun Aaja Chemnitz, der har annonceret, at hun genopstiller.

De her stiller op til valget for Grønland: 

 

Naleraq: 

Kiista Fencker

Juno Berthelsen
 

Atassut

Aviaq Kleist

Arnánguak Jeremiassen
 

Siumut

Aki-Matilda Høegh-Dam

Markus E. Olsen

Karina Zeeb

Elvira Kuitse 
 

Demokraatit

Anna Wangenheim
 

Inuit Ataqatigiit

Aaja Chemnitz

Agathe Fontain, der er organisatorisk næstformand i IA, lover dog, at flere kandidater vil stille op. Hun vil dog ikke afsløre hvornår.

- Nu er det sådan, at Aaja er med til åbningsdebatten i dag, derfor kommer hun først (til Nuuk, red.) i morgen. Vi har besluttet, at det først er i begyndelsen af næste uge, at vi vil offentliggøre, hvem der stiller op, og hvilke hovedpunkter de har under folketingsvalget, siger hun.

Hvorfor vil du ikke afsløre, hvem der stiller op?

- Lidt spænding skal der være. Det kommer vi med i begyndelsen af næste uge.

I går præsenterede Siumut deres kandidater til folketingsvalget, hvor Aki-Mathilda Høegh Dam er den ene. Folketingspolitikeren var med via et videolink, da hun ligesom Aaja Chemnitz deltager i dagens åbningsdebat i Folketinget.

Det er dog ikke en løsning, IA har tænkt sig at efterligne.

- Det er deres måde. Vi gør det på vores egen måde, siger Agathe Fontain.

Lav interesse for folketingsvalgene

Traditionelt har valgdeltagelsen til folketingsvalgene i Grønland været lav, hvis man sammenligner med valgene til Inatsisartut.

I 2019 valgte kun 49,8 procent af de stemmeberettigede at stemme til folketingetsvalget, mens 65,9 procent afgav en stemme ved inatsisartut-valget sidste år.

Folketingsvalget møder altså mindre interesse i befolkningen end de hjemlige valg.

Agathe Fontain afviser dog enhver spekulation om, at partiet tager valg til Folketinget mindre alvorligt:

- Det er en misforståelse. Vi har valgt at præsentere vores kandidater på den her måde, og det må man acceptere.

LÆS OGSÅ Atassutip qineqqusaarnermi pingaartitaa: Peqqinnissaqarfik Naalagaaffimmut uterteqqinneqarli

Med en næsten fire uger lang valgkamp forude, mener hun desuden også, at vælgerne stadig har god tid til at sætte sig ind i de enkelte kandidater og deres politik, inden de skal afgive deres stemme den 1. november.

- Der er tid nok, siger hun.

Der er i alt 179 medlemmer af Folketinget. To pladser er forbeholdt Grønland, som vælger deres egne medlemmer til at repræsentere det grønlandske folks interesser.