Atassut til folketingsvalg: Overdrag sundhedsområdet til Danmark

Statsminister Mette Frederiksen har netop udskrevet valg. Og Atassut går til folketingsvalg med fokus på sundhedsområdet.
Aqqalu Jerimiassen er formand for Atassut. Arkiv Foto © : KNR / Malik Brøns

På trods af at ansvaret for sundhedsområdet blev overtaget af Grønland i 1992, er det ifølge Atassut ikke en opgave, Grønland kan løfte alene. 

Derfor mener partiet, at sundhedsområdet skal tilbage under dansk ansvar. Og bliver Atassuts mærkesag til det folketingsvalg, som skal holdes 1. november. 

- Sundhedsområdet skal tilbage til staten. Menneskeliv er vigtigere end alt andet. Stoltheden skal ikke vinde over menneskeliv. Vi mister vores kære, det hele på grund af vores stolthed, lyder det fra Atassuts formand Aqqalu Jerimiassen.

LÆS OGSÅ Datoen er klar: Vi skal stemme til Folketinget 1. november

Allerede i 2020 var Atassut første gang ude med forslaget om, at sundhedsområdet skal overdrages til danske hænder. Og det var dengang ikke et populært forslag hos landets andre partier.

Alligevel er Atassut klar med samme budskab igen nu. 

Personale bliver ramt

På den nuværende finanslov er der afsat omkring 1,5 milliarder til sundhedsområdet. Men tilbage i marts kom Sundhedskomissionen frem med, at der mangler 800 millioner kroner alene til modernisering af sundhedsvæsenets bygninger og udstyr.

LÆS OGSÅ Overblik: De her grønlandske kandidater stiller op til Folketinget

Og det er særligt personalet, der bliver ramt af den manglende finansiering, mener Aqqalu Jerimiassen:

- De kan ikke klare det, de er bare mennesker. De kan ikke løfte opgaverne. Og hvis vi skal prøve at finde 800 millioner på vores finanslov, kommer det til at ramme andre indenfor velfærdsområdet, siger Aqqalu Jerimiassen.

Viger det fra ikke fra udvikling mod selvstændighed, hvis sundhedsområdet igen skal på danske hænder?

- Nej overhovedet ikke. Den sunde befolkning vil løfte hele landet, det er en prioritet i sig selv, siger Aqqalu Jerimiassen.

Slet ikke muligt i dag

Men som det ser ud lige nu, er det slet ikke muligt at overdrage sundhedsområdet til Danmark. For Selvstyreloven regulerer kun de ansvarsområder, der bliver hjemtaget af Selvstyret. 

Det betyder, at Grønland kan overtage ansvarsområder, men kan ikke overdrage dem til Danmark igen - og på samme måde kan Danmark ikke kræve ansvarsområder uden om Selvstyreloven.

- Så lad os genforhandle om Selvstyreloven. Tilpasse den til nuværende tidspunkt, hvordan det er. Nu er der gået mere end 10 år efter indførelsen af selvstyret, så er det måske tid til lige genforhandle om selvstyreloven tilpasse den til i dag, siger Aqqalu Jerimiassen.

De to kandidater, der stiller op for Atassut, er Arnanguaq Jeremiassen og Aviaq Kleist.