IA-stiftere vil høre mere om uddannelsespolitik og råstofbeslutninger

IA-veteraner til landsmødet kunne godt tænke sig at høre mere om erhvervs- og uddannelsespolitikken.
Aqqaluk Lynge og Josef Tuusi Motzfeldt var med til at stifte Inuit Ataqatigiit i 1976. Foto © : Karline Platou, KNR.
Skrevet af Karline Platou
18. september 2021 15:49

Anden dag af Inuit Ataqatigiits landsmøde foregik i dag i Hotel Hans Egedes konferencelokale med omkring 80 deltagere.

Partiformand Múte B. Egede holdt en lang tale, hvor han flere gange understregede, at Inuit Ataqatigiit er forbundet med bygderne.

Han sagde blandt andet, at der bliver flere kvindelige medlemmer fra bygderne, og på den måde har partiet fået flere afdelinger i bygderne.

LÆS OGSÅ IA landsmøde: Lokalafdelinger føler sig overset

- Vores land har brug for en klar kurs om bygderne, sagde han.

Blandt tilhørerne i salen var to medstiftere af Inuit Ataqatigiit i 1976, 73 årige Aqqaluk Lynge og Josef Tuusi Motzfeldt, der fylder 80 år om to måneder.

KNR spurgte dem, om de savnede noget ved Múte B. Egedes tale. Aqqaluk Lynge ville gerne have hørt mere om partiets råstofpolitik

Vil høre mere om råstofpolitikken

- I omverdenen lægger man meget mærke til, om man har fulgt op på valgløftet ved at lægge retningslinjer for, hvordan man undgår råstodudvinndign med uran, siger han og uddyber:

- Man kunne oghså have brugt taletif på, at man heller ikke vil tillade tillade olie- og gasudvinding i offshore områder. Det, synes jeg, er en ganske fantastisk beslutning, siger Aqqaluk Lynge.

Hvad med erhvervsuddannelserne

Josef Tuusi Motzfeldt savner, at der bliver sat fokus på erhvervsuddannelserne.

- Jeg synes, at der er stor mangel på håndværksmæssigt uddannede arbejdere på alle niveauer. Jeg tror, at anlægssektoren er en de de sektorer, som har den største import af uddannede medarbejdere fra andre lande, jeg mener, at man skal fokuserer mere på det, siger Josef Tuusi Motzfeldt og fortsætter.

- Blot fordi man måske ikke magter at fortsætte en akademisk uddannelse på Ilisimatusarfik eller Arktiske uddannelser i Sisimiut, så er det ikke ensbetydende med, at alt skal opgives.

- Der er store spektre af videregående uddannelser indenfor håndværksfagene, og som der er stor mangel på, lyder det.