Det kystnære fiskeri efter hellefisk er et højspændt politisk emne. I foråret trak Nikkulaat Jeremiassen (S) sig som naalakkersuisoq for fiskeri, efter at han blev kritiseret for at have givet modstridende forklaringer om overfiskeri af hellefisk til pressen og politikerne.

IA, Siumut og Demokraterne: Ja tak til kvoteforhøjelse på hellefisk

Det er helt fint, at Naalakkersuisut har forhøjet kvoten for hellefisk - også selv om kvoten nu er dobbelt så høj, som biologerne anbefaler, lyder det fra de store partier.

- Vi forstår beslutningen for at forhøje kvoterne på den her måde: Hvis der pludselig skulle opstå valg, så vil Siumut gerne sikre sig fiskernes stemmer ved at forhøje kvoten for hellefisken i Disko Bugt.

Det siger Inuit Ataqatigiits Inatsisartutmedlem, Aqqaluaq B. Egede. Alligevel synes han, at de nye kvoter en god idé:

- Det er vigtigt for os, at jollefiskerne altid har noget at fiske, og at fiskeriet er bæredygtigt. Derfor er vi enige i beslutningen, men vi mener samtidig, at man skal passe på hellefiskbestanden.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut forhøjer kvoten for hellefisk

I mandags meldte Naalakkersuisut, at de vil forhøje kvoten for kystnært fiskeri efter hellefisk med 2.400 tons i Disko Bugt. Det giver en samlet kvote på 10.580 tons. Biologerne anbefaler dog kun det halve: 5.120 tons hellefisk i Disko Bugt.

Biologerne tæller forkert

Karl Kristian Kruse fra Siumut-gruppen i Inatsisartut støtter også Naalakkersuisuts beslutning. Det er biologernes anbefalinger, der er forkerte, mener han.

- Når biologerne tager til Disko Bugt for at lave undersøgelser, er de der kun i syv dage. Måske har der været en stærk havstrøm under undersøgelserne, og så fanger de ikke så mange hellefisk. Det er jo ellers landets vigtigste indtægtskilde, siger Karl Kristian Kruse.

I de sidste par år er kvoterne ikke blevet fisket op. Derfor mener Demokraterne, at det ikke gør noget, hvis kvoterne bliver hævet i år. 

- Vi støtter beslutningen om at hæve kvoterne for hellefisk, fordi de kvoter, som fiskerne ikke har fisket op i de sidste par år, nu kan komme dem til gode, siger Steen Lynge fra Demokraterne.

LÆS OGSÅ Vægten på hellefisk fanget ved Nuuk er faldet med 40 procent

I december sidste år meldte Naalakkersuisut ud, at man gradvist ville tilpasse det kystnære fiskeri efter hellefisk til den biologiske rådgivning over en fireårig periode.

Derfor havde man sænket kvoten i Disko Bugt for 2019 med 1.320 tons i forhold til 2018. Men nu ender kvoten for 2019 altså alligevel med at overstige kvoten i 2018.

Det kystnære fiskeri efter hellefisk er et højspændt politisk emne. I foråret trak Nikkulaat Jeremiassen (S) sig som naalakkersuisoq for fiskeri, efter at han blev kritiseret for at have givet modstridende forklaringer om overfiskeri af hellefisk til pressen og politikerne.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt