IA om bekymrede sygeplejersker: Naalakkersuisoq skal handle nu

Grønlands Sygeplejerskeorganisationen mener, at det er helt urimeligt, når flyfriske nyansatte fra Danmark starter i job uden fem dages karantæne.
- Det vil være en ulykke af dimensioner, hvis vores sundhedspersonale og ikke mindst allerede syge bliver smittet, siger Stine Egede, der er sundhedsordfører for IA. Foto © : Inuit Ataqatigiit
Skrevet af Christine Hyldal
16. oktober 2020 11:44

Der er sygeplejersker og radiografer, som går utrygge på arbejde for tiden. 

De får nye kollegaer op fra Danmark – og nogle af de kollegaer slipper for at gå fem dage i karantæne, når de ankommer. 

Men det er ikke godt nok, mener Peqqissaasut Kattuffiat, der er Grønlands Sygeplejerskeorganisation.

Og nu blander IA sig også i debatten. 

- Vi deler og forstår fuldt ud den bekymring, som sundhedspersonalet giver udtryk for, siger Stine Egede, der er partiets sundhedsordfører i Inatsisartut i en pressemeddelese. 

- Det vil være en ulykke af dimensioner, hvis vores sundhedspersonale og ikke mindst allerede syge bliver smittet.

Kan få dispensation

Grunden til, at de flyfriske nyansatte straks kan komme i arbejdstøjet er, at landslægen kan give en dispensation – for de ansatte i sundhedsvæsenet betragtes som en samfundskritisk ressource.

Men Peqqissaasut Kattuffiat kræver, at der sættes nye krav: De nyansatte skal i fem dages karantæne og vise en negativ covid-19 test på femtedagen - ligesom alle andre indrejsende.

Og det bakker IA op om: 

- Hvis sundhedspersonalet bliver smittet og særligt de steder, hvor der i forvejen ikke er mange ansatte, kommer vi for alvor til at mangle personale. En situation som vi ikke skal ende i. Derfor kræver vi, at naalakkersuisoq og landslægeembedet straks skrider til handling, siger Stine Egede.

LÆS OGSÅ Bekymrede sygeplejersker: Nye kollegaer kan være potentielle smittespredere

- Der vil selvfølgelig være tilfælde, hvor personale med specialviden bliver nødt til at komme i arbejde straks. Men personalet og dem, som skal have direkte med patienter at gøre, må som alle andre gå i fem dages karantæne, siger Stine Egede i en pressemeddelelse. 

I øjeblikket er der to coronasmittede i Grønland. Begge er i Nuuk, og begge patienter er isolerede. 

KNR forsøger at få en kommentar fra Anna Wangenheim (D), som er naalakkersuisoq for sundhed. Det har indtil videre ikke været muligt.