Bekymrede sygeplejersker: Nye kollegaer kan være potentielle smittespredere

Grønlands Sygeplejerskeorganisationen mener, at det er helt urimeligt, at indlagte patienter og kollegaer skal udsættes for øget smitterisiko af flyfriske nyansatte fra Danmark.
- PKs krav til sundhedsledelsen er, at alle ansatte skal arbejde under mindst mulig smitterisiko, og at alle – både fast- og nyansatte – skal arbejde under samme vilkår. Foto © : Jonas Løvschall-Wedel
Skrevet af Malik Brøns
15. oktober 2020 16:38

Der er sygeplejersker og radiografer i sundhedsvæsenet, som føler sig utrygge på deres arbejdsplads i disse dage.

- Det skyldes, at deres nye kollegaer er fritaget fra selvstyrets regler om fem dages karantæne – og derfor påbegynder deres arbejde på sygehuset straks efter ankomst.

Det skriver Peqqissaasut Kattuffiat, Grønlands Sygeplejerskeorganisation i en pressemeddelelse.

Ifølge organisationen er der kommet mange henvendelser fra de bekymrede sygeplejersker og radiografer i den sidste tid.

Grunden til, at nyansatte i sundhedsvæsenet straks kan komme i arbejdstøjet er, at landslægen kan give en dispensation, fordi ansatte i sundhedsvæsenet betragtes som en samfundskritisk ressource.

Men det mener Peqqissaasut Kattufiat er dybt kritisabelt:

Kritisable punkter af Peqqissaasut Kattuffiat:

 

Sygeplejerskeorganisationen kommer med fire punkter, som de mener sundhedsledelsen i sundhedsvæsenet skal forholde sig til:

 

- For det første mener vi, at det er urimeligt, at de øvrige ansatte i sundhedsvæsenet skal udsættes for denne øgede smitterisiko. Og deraf kommer den øgede risiko for at bringe smitten videre til ens egne familiemedlemmer.

 

- For det andet ser vi store problemer i, at i forvejen svækkede, indlagte patienter skal udsættes for øget smitterisiko. Vi mener, at denne kompromittering af borgernes sikkerhed er forkastelig.

 

- For det tredje mener vi, det er helt forkert, at nyansatte medarbejdere skal pålægges dette urimelige ansvar, det er at være potentiel smittespreder for både kollegaer og patienter.

 

- Og for det fjerde mener vi, at sundhedsledelsen skal påtage sig det store ansvar at alle skal i fem dages karantæne. PK mener, at det vil klæde sundhedsledelsen, at de tager ansvaret på sig, skaber krystalklare retningslinjer og ikke lader det være den enkelte leder, der skal stå på mål for en potentiel sundhedskatastrofe.

- Vi sætter spørgsmålstegn ved, at det udelukkende er de nyansatte, der ikke skal i fem dages karantæne! De fastansatte er pålagt at opretholde de fem dages karantæne fx efter ferie.

- Denne forskelsbehandling er på ingen måde logisk, sund eller acceptabel og belaster et i forvejen presset sundhedsvæsen. Derfor mener PK, at denne forskelsbehandling er både kritisk og dybt uretfærdig.

Organisationen beder derfor om, at sundhedsledelsen sætter nye krav for nyansatte i sundhedsvæsenet – de skal i fem dages karantæne og vise en negativ covid-19 test på femte dagen - ligesom alle andre indrejsende.

- PKs krav til sundhedsledelsen er, at alle ansatte skal arbejde under mindst mulig smitterisiko, og at alle – både fast- og nyansatte – skal arbejde under samme vilkår.