IA kræver handling på justitsområdet

IA i Folketinget har fremsat et beslutningsforslag, der skal forpligte regeringen til at indføre samme standarter på justitsområdet i Grønland som i Danmark.
Foto © : IA
07. april 2017 06:41

Beslutningsforslaget kommer efter en stor høring i Folketinget i marts om forholdene inden for Grønlands kriminalforsorgen, retsvæsen og politi.

Her kom der fokus på en lang række områder, hvor forholdene i Grønland langt fra lever op til standarterne i et moderne retssamfund.

Under samme høring præsenterede folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit et udspil med 30 konkrete forslag til forbedringer. Udspillet blev på stedet modtaget positivt fra både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Og det skal nu vise sig, om der også er opbakning nok fra andre partier i Folketinget til at forbedre justitsområdet i Grønland.

I beslutningsforslaget kræver IA, at regeringen tager de nødvendige initiativer og afsætter penge nok til, at Grønland får samme standarter som Danmark på justitsområdet.

- Ønsker vi et styrket justitsvæsen og et stærk og moderne retssamfund, er det i dag vi skal handle, siger Aaja Chemnitz Larsen i en pressemeddelelse.

I store træk rummer beslutningsforslaget det samme, som regeringen selv har som mål ifølge regeringsgrundlaget. Her står nemlig, at den vil “arbejde for en standard på danske ansvarsområder på Færøerne og i Grønland, som svarer til standarden i Danmark” - dog med den ekstra formulering, der siger: “med de særlige fravigelser, der kan begrundes i de færøske og grønlandske forhold.”

Justitsminister Søren Pape Poulsen har dog meldt ud, at der ikke er penge nu og her til store forbedringer på området, men at han er ‘åben for dialog’.

Beslutningsforslaget skal efter planen behandles inden sommerferien.