IA vil løfte hele justitsområdet

Et politisk udspil fra IA i Folketinget skal være med til at løfte kvaliteten inden for justitsområdet. Naalakkersuisut barsler også med strategi for området.
Foto © : Inuit Ataqatigiit
27. marts 2017 09:54

Politi, retsvæsen og kriminalforsorgen trænger til et alvorligt løft. 

Det mener folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen IA), som i denne uge præsenterede et politisk udspil inden for justitsområdet. Det skete i forbindelse med en høring om samme område på Christiansborg.

- Jeg synes generelt, at der er behov for et mere effektivt justitsvæsen og mere moderne retssamfund i Grønland. Jeg synes både, det handler om de fysiske rammer og et øgt brug af digitalisering. Og så handler det i høj grad om de mennesker, der udgør justitsvæsnet, nemlig de ansatte i kriminalforsorgen, politiet og retsvæsnet, siger Aaja Chemnitz Larsen til KNR.

Sidstnævnte drejer sig især om mere uddannelse til medarbejdere inden for kriminalforsorgen og retsvæsnet, mener hun.

Retsudspil fra IA i Folketinget

 

Du kan læse udspillet "Et tryggere Grønland" her.

 

Udspillet indeholder 30 forslag, bl.a.:
 

- Uddannelse til kredsdommere på Ilisimatusarfik

- Ligeløn mellem danske og grønlandske ansatte politi- og anstaltsbetjente

- Tidssvarende IT systemer til retsvæsenet

- Etablering af konfliktråd

- Bedre mulighed for straksdomme

- Etablering af en offerfond


30 forslag til regeringen

Udspillet rummer i alt 30 forslag, som IA’s folketingsmedlem vil forsøge at få igennem ved møder med justitsministeren og under efterårets finanslovsforhandlinger. Justitsområdet er nemlig stadig dansk ansvarsområde.

I første omgang er udspillet sendt til beregning i Justitsministeriet, som skal melde tilbage, hvad forslagene konkret vil koste at udføre i praksis. 

På den baggrund vil Aaja Chemnitz Larsen fremsætte et beslutningsforslag til efteråret, der skal få regeringen til at forpligte sig til et løft af det grønlandske justitsområde. Gerne i samarbejde med socialområdet under Selvstyret og kommunere.

- Når jeg snakker med borgere, der er brugere af retsvæsnet i Grønland og hele justitsvæsnet, oplever jeg, at der er en utilfredshed med den måde, som tingene foregår på. Jeg tror, at folk gør det bedste. Men hvis vi gerne vil have, at tingene skal være anderledes i fremtiden, er det også nu, vi er nødt til at ændre det.


Naalakkersuisut på vej med strategi

Udspillet indeholder bl.a. forslag om mere uddannelse til kredsdommere, kortere sagsbehandlingstider ved retterne, oprettelse af konfliktråd og mentorordning ved løsladelse af indsatte.

Høringen i Folketinget blev bl.a. fuldt af justitsminister Søren Pape Poulsen og naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Familie, Ligestilling og Justitsvæsen Sara Olsvig. 

Her meddelte Olsvig, at naalakkersuisut vil udarbejde en grønlandsk strategi for justitsområdet. 

Blandt for at “det ikke kun er ved lejligheder som disse, at Grønlands forventninger præsenteres”, udtaler hun i en pressemeddelelse. Denne (strategien, red.) skal vise Grønlands prioriteringer, krav og forventninger til udviklingen på området."