I Kangerlussuaq står turisternes elcykler stille

Christian Jerimiassen glæder sig til, at hans 10 elcykler kan komme ud at køre igen. Og når det sker, skal de være hurtigere end nu, mener han.
Her står Christian Jeremiassens elcykler. Foto © : Privat
02. november 2023 07:46

Christian Jerimiassen ejer AdvenTours.gl i Kangerlussuaq. 

Han sender turister ud i terrænet og ind mod indlandsisen på sine 10 elcykler med kraftige motorer. 

Eller rettere: Det gjorde han. For elcyklerne er ulovlige, fandt Grønlands Politi ud af i oktober. Og som et lyn fra en klar himmel satte ordensmagten så en kæp i hjulet på de cyklister, der bruger en elcykel til transportere sig. Grønlands færdselslov er ikke opdateret siden 1979, hvor ingen tænkte på elcykler. 

- Det er sørgeligt, at det er blevet forbudt at køre på elcykel. Det påvirker min forretning, siger han til KNR.

Men nu vil naalakkersuisut alligevel forsøge at gøre elcykler lovligeSom udgangspunkt er planen at kopiere reglerne fra Danmark, men det duer ikke, mener Christian Jerimiassen. 

Christian Jeremiassen som giver en tur med elcykler i Kangerlussuaq. Foto © : Privat

Grønland er meget mere bakket end Danmark. Det betyder, at vi har brug for større motorkraft, hvis man skal ud og opleve naturen, siger han.

- Jeg synes, det er vigtigt med kraftigere motorer end dem, der er på cyklerne i Danmark.

Derfor håber Christian Jerimiassen, at naalakkersuisut vil tage sagen alvorligt og tillade kraftigere cykler end dem, man tillader i Danmark.

I Danmark må en elcykel maksimalt have en motor med en effekt på 250 watt og hjælpe op til 25 kilometer i timen. Derefter skal motoren slå fra.

Atassut: Tillad cykler med kraftige motorer

Hos Atassut har man fulgt debatten om elcyklerne og er enige i, at der hurtigst muligt skal findes en løsning på problemet.

Derfor er partiet også klar med et forslag til, hvordan reglerne for elcykler bør se ud i Grønland. Partiet foreslår blandt andet, at elcykler med en motor op til 500 watt, skal være lovlige i Grønland.

Derfor er elcyklerne ulovlige

Loven der regulerer cykelreglerne i Grønland stammer fra 1979. Dengang var der ingen, der havde tænkt på elcykler, og derfor er en cykel defineret som et ”pedaldrevet køretøj på hjul […], som ikke er forsynet med motor”.

Dermed bliver politiet nødt til betragte elcyklerne som en knallert. Det er dog de færreste elcykler, som lever op til de krav, man stiller til knallerter, og derfor er elcyklerne altså ulovlige.

Også eldrevne løbehjul, segways, segboard og u-runner er underlagt færdselsloven. Politiet vurderer ikke, at de lever op til de gældende regler. Derfor er de også ulovlige at bruge i Grønland. 

Ligesom de danske regler skal motoren dog stoppe med at give fart, når cyklen når en hastighed på 25 kilometer i timen. Desuden skal det være lovpligtigt at bruge hjelm, når man cykler på en elcykel.

Atassut vil også tillade elcykler med en motor på over 500 watt. Her skal cyklerne dog leve op til de krav, som gælder for knallerter og scootere.

Vi kan ikke bare kopiere dansk lovgivning

Arctic Star i Sisimut er en af de forhandlere, der har importeret elcykler til Grønland.

Ifølge direktør Henrik Sachse bør færdselsloven give plads cykler med en stærkere motor. 

- Skal cyklerne virke her, skal de have de store batteripakker og kraftige motorer, for der er bakker og kulde om vinteren, siger han.

Arctic Star har eksisteret siden 1988, hvor virksomheden har specialiseret sig i at importere og forhandle snescootere, ATV, UTV og andre mindre køretøjer. Derfor har Henrik Sachse også flere gange oplevet, at den gældende færdselslov ikke altid er tidssvarende og tilpasse virkeligheden, der findes i Grønland.

Ligesom Christian Jerimiassen mener han derfor, at de grønlandske politikere ikke kan nøjes med at overtage de danske regler.

- Jeg mener, at virkeligheden en gang imellem er løbet fra lovgivningen. Vi skal have en lov, som er tilpasse de forhold, der er de forskellige steder i Grønland, siger han.

Det Færdselsstyrelsen i Danmark, der skal lave et udkast til en ændring af bekendtgørelse for cykler i Grønland.

Udkastet vil efterfølgende komme i høring i Grønland, hvor der er mulighed for at lave lokale tilpasninger.