Aaja Chemnitz Larsen: I Folketinget kan jeg gøre den største forskel

Debatkulturen i Folketinget er mere konstruktiv end i Inatsisartut, mener IA’s Aaja Chemnitz Larsen. Mulighederne for indflydelse er større på Christiansborg, føler hun, og derfor genopstiller hun ved næste folketingsvalg.
02. september 2018 12:24

Fire år mere på Tinge. 

Sådan står der i Aaja Chemnitz Larsens kalender for fremtiden, hvis hun selv kan vælge.

Inuit Ataqatigiit-politikeren genopstiller til Folketinget. Det sker efter tre travle år på Christiansborgs gange.

Som næstformand i Grønlandsudvalget og med plads i Retsudvalget og Forsvarsudvalget føler 40-årige Aaja Chemnitz Larsen, at hun siden 2015 har været med til at sætte Grønland på den politiske dagsorden i Danmark.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz Larsen vil have en periode mere i Folketinget 

- Jeg kan se, at jeg har opnået en række store resultater, blandt andet med forsvarsforliget og i forhold til socialt udsatte grønlændere i Danmark. Jeg kan se, at det gør en rigtig stor forskel, at vi bliver repræsenteret så stærkt fra Grønlands side, siger hun til KNR.

Mere fokus på politik end parti

Aaja Chemnitz Larsen blev valgt til Inatsisartut i 2014 og søgte orlov fra pladsen, da hun året efter blev valgt ind i Folketinget. Ved valget til Inatsisartut i foråret valgte hun dog ikke at genopstille af hensyn til tid og kræfter.

- Til inatisisartutvalget følte jeg, at jeg spredte mine kræfter for tyndt ud mellem to forskellige parlamenter, og så ville jeg hellere fokusere mine kræfter ét sted.

Og dét sted blev Folketinget. Her oplevede hun i starten flere lukkede døre og manglende invitationer til forhandlinger, hvor der ikke har været tradition for at inddrage nordatlantiske mandater.

LÆS OGSÅ Grønlandsudvalg på rundrejse i Grønland

Men trods afvisninger og hårde diskussioner er arbejdsgangen på Christiansborg mere konstruktiv end i Inatsisartut, føler hun.

- Jeg oplever, at partipolitik fylder rigtig meget i grønlandsk politik, og det gør det selvfølgelig også på Christiansborg. Men jeg oplever bare, at der er en politisk kultur, hvor man på tværs af partierne i højere grad lytter til hinanden, siger Aaja Chemnitz Larsen og uddyber:

- Her (i Folketinget, red.) føler jeg, at jeg kan gøre den største forskel. Jeg oplever, at der er en politisk kultur i Folketinget, hvor min måde at arbejde på – ved at være grundig og strategisk og argumentere og dokumentere mine forskellige politiske budskaber – er noget, der er rigtig meget respekt for. Og det passer mig rigtig, rigtig godt.

Afslører ikke valgoplæg endnu

I den indeværende valgperiode har især justits- og retsområdet samt sociale forhold for grønlændere både derhjemme og i Danmark været blandt Aaja Chemnitz Larsens mærkesager.

Hvilke mærkesager, hun vil tage op til det kommende folketingsvalg, ønsker hun dog ikke at oplyse endnu. Først skal Inuit Ataqatigiit endelig vedtage listen over kandidater til valget til Folketinget.

LÆS OGSÅ Grønlandsudvalg på rundrejse i Grønland

- Vi har en intern proces hos IA, dels for at få udpeget hvilke kandidater, der skal stille op, men også giver mulighed for, at alle kandidater kan komme med deres mærkesager, når tiden er klar, siger hun.

Næste valg til Folketinget skal finde sted senest 17. juni 2019.

KNR har forsøgt at få svar på, om Grønlands andet folketingsmedlem, Aleqa Hammond fra Nunatta Qitornai, også genopstiller til Folketinget. Hun er dog endnu ikke vendt tilbage på KNR's henvendelser.