I dag kan blive skæbnedag for NunaMinerals

I eftermiddag bliver NunaMinerals' konkursbegæring behandlet i retten i Grønland. Og ender det med konkurs, hvilket alt tyder på, skal selskabets værdier gennemgås med en tættekam.
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Laura Aggernæs
12. maj 2015 06:16

Når skifteretten, der afgør sager om konkurs, officielt melder ud, at et selskab tages under konkursbehandling, er det første der sker, at selskabet ikke længere må råde over de værdier, det har.

Hvis der ikke er nogen værdier overhovedet, så lukker man boet efter selskabet med det samme.

Men er der noget som helst af værdi - ejendomme, biler, computere eller efterforskningslicenser for den sags skyld - så bliver der udpeget en såkaldt kurator for boet - en advokat - der står for at se på, hvor mange gældsposter og hvor mange værdier, selskabet har.

LÆS OGSÅ NunaMinerals skal i retten tirsdag

Så snart kuratoren er udpeget, er den gamle direktør og bestyrelse ude, forstået på den måde, at de ikke længere kan træffe beslutninger på selskabets vegne.

Det er derfor kuratoren, der enten skal afvikle eller sælge selskabet - alt efter om der altså er noget tilbage at sælge.
Hvis der er noget at sælge, vil det, der kan sælges, blive solgt,  og indtægterne fra salget blive fordelt mellem de forskellige personer eller instanser, der har penge til gode.

NunaMinerals A/S blev oprettet i 1998 som et 100 procent hjemmestyreejet selskab af det daværende Grønlands Hjemmestyre.
Formålet med selskabet var at udvikle og udnytte Grønlands mineralressourcer, og skabe overskud gennem indtægter fra medejerskab i miner, royalties fra minedrift og salg af projekter.
I 2001 begyndte en delvis privatisering af selskabet, og i dag har selskabet flere aktionærer, heriblandt Grønlands Selvstyre, der ejer den største del af aktierne, nemlig 33,7 procent.

Først i modtagerrækken er omkostningerne fra selve konkursen. Det vil for eksempel sige kuratorens honorar.
Derefter skal de ansatte i selskabet have løn, hvis de har noget til gode.

Og dernæst kommer betaling til andre, der har penge til gode hos selskabet - for eksempel investorer eller aktionærer, som tilfældet er med NunaMinerals.

Det beløb, man mener at have til gode, skal man desuden gøre krav på med dokumentation for beløbets rigtighed på selve dagen for retsmødet.