Hvor meget kender du til menneskerettighederne? Ny platform skal gøre dem nemmere at forstå
Hvilken rolle spiller FN-deklarationen for de oprindelige folks rettigheder i Grønland? Hvilken menneskerettighed vejer tungest – retten til sundhed eller ikke-diskrimination? Og hvad er egentlig forskellen på saglig og usaglig forskelsbehandling?
Der kan være mange undrende spørgsmål, når snakken falder på menneskerettigheder, selv om de fleste har en idé om menneskets basale rettigheder, som blev forfattet i FN’s Verdenserklæring fra 1948.
Det gælder for eksempel retten til liv, lighed, frihed, retfærdig rettergang og ytringsfrihed. Men der findes også mange mindre kendte rettigheder i erklæringen, som kan være afgørende for det enkelte menneske såvel som retssystemet.
Menneskerettighederne fordelt på seks moduler
Rådet for Menneskerettigheder og Institut for Menneskerettigheder mener, at der er et behov for mere oplysning på området, og er derfor gået sammen om at udvikle undervisningsmateriale, der vil udbrede viden om menneskerettigheder.
- Det er afgørende, at alle dem, der arbejder med grønlandske borgeres rettigheder, har en tilstrækkelig viden om menneskerettighederne og forstår, hvordan menneskeretten kan styrke vores retssikkerhed og beskyttelsen af vores rettigheder, udtaler Qivioq Løvstrøm, forperson for IPS, Grønlands Råd for Menneskerettigheder, i en pressemeddelelse.
Helt konkret består undervisningsmaterialet af seks interaktive moduler, som har til formål at lære brugeren mere om menneskerettigheder – både historisk, i international sammenhæng og på et mere nationalt plan i Grønland.
Selv om materialet primært henvender sig til forskellige organisationer, råd og nævn, kan studerende, offentligt ansatte og andre borgere, som er nysgerrige på emnet, sagtens drage nytte af undervisningsmodulerne.
De to initiativtagere står blandt andet også bag Tamat Festivaliat, der gennem musik, dans og workshops er med til at gøre opmærksomme på menneskerettigheder over hele landet.
Rådet for Menneskerettigheder har tidligere sat fokus på læring om menneskerettigheder med videokampagnen ”dit liv – dine rettigheder”, for især at nå ud til den yngre målgruppe i tyverne.
Undervisningsmaterialet vil ligge frit tilgængeligt fra den 4. september.