Hvis du flytter hjem til Grønland, kan du stemme med det samme

Siumut vil have, at nytilflyttere skal vente i to år, før de kan stemme til Inatsisartut.
Naalakkersuisut vil modernisere valgloven
27. oktober 2020 05:44

Hvis du i dag studerer i Danmark eller et andet land, kan du snart stemme til Inatsisartut samme dag, som du flytter hjem til Grønland.

I hvert fald hvis det står til Naalakkersuisut.

Koalitionen ønsker, at det skal være muligt for en person at stemme til Inatsisartut, hvis han eller hun er dansk statsborger, tidligere har boet fast i Grønland i mindst to år og flytter tilbage senest seks måneder efter endt uddannelse eller arbejde uden for landet.

Stemmeret til Inatsisartut i dag

I dag skal alle disse regler være overholdt for, at en person kan stemme til Inatsisartut:

- personer med dansk statsborgerskab
- personer over 18 år
- fast bopæl i Grønland mindst seks måneder inden valgdagen

Har du ikke fast bopæl i Grønland, har du alligevel valgret til Inatsisartut, hvis du inden fraflytningen har været tilmeldt folkeregisteret i Grønland mindst 2 år - plus:


- opholder dig uden for Grønland på grund af uddannelse

- opholder dig uden for Grønland af helbredsmæssige grunde

- opholder dig i Danmark i forbindelse med udførelse af hvervet som folketingsmedlem valgt i Grønland

- opholder dig i udlandet som repræsentant for Grønlands Selvstyre

Kilde: Sullissivik.gl

LÆS OGSÅ Ny praksis om stemmeret

Det er langt hurtigere end i dag, hvor personen skal have haft fast adresse i Grønland i mindst seks måneder for igen at kunne stemme til Inatsisartut.

Ifølge Siumut er det vigtigt at ændre reglerne for at fremme særligt de studerendes rettigheder i demokratiet.

- Vi ser det fra Siumut som vigtigt, at vore landsmænd, når de kommer hjem efter endt uddannelse i udlandet, ikke længere bør tabe deres valgret, sagde Karl-Kristian Kruse under førstebehandlingen af forslaget i Inatsisartut.

Udover grønlandske studerende vil de nye regler også gælde for personer, som arbejder i udlandet for Grønlands Selvstyre, patienter, der er i behandling uden for Grønland i mere end seks måneder samt grønlandske folketingsmedlemmer.

I øvrigt vil reglen også gælde for ægtefæller og samlevende til personer fra Grønland.

Siumut: Tilflyttere skal vente på stemmeret

Siumut ønsker dog, at nytilflyttere til Grønland fra Færøerne og Danmark, til gengæld skal vente i to år, før de får stemmeret til Inatsisartut.

Hvis det står til partiet bliver det en markant stramning af de nuværende reglerne. I dag kan danske statsborgere, som flytter til Grønland, stemme til Inatsisartut efter seks måneders fast adresse i landet.

- Vi vil fra Siumut ikke undgå at komme ind på de danskere, der flytter hertil og efter ganske få måneder får valgret, hvilket vi mener, at man bør revurdere, sagde Karl-Kristian Kruse under førstebehandlingen af forslaget.

LÆS OGSÅ Valgforsker: Digitale brevstemmer udfordrer stemmehemmelighed

Til gengæld ønsker Samarbejdspartiet, at tilflyttere fra Danmark og Færøerne får stemmeret med det samme.

- Der er behov for, at man har valgret, når man flytter hertil fra dag 1 fra alle dele af rigsfællesskabet, således vi sidestilles med hinanden i alle lande. Vore landsmænd har samme ret i de andre lande, skriver partiet i deres ordførerindlæg til førstebehandlingen.

Naalakkersuisut lægger derudover op til, at det bliver muligt at stemme digitalt - også forud for selve valgdagen - til valg til Inatsisartut.

Forslaget bliver generelt modtaget positivt fra oppositionen.