Hvem må hvad? - Nu er der vejledning til coronareglerne

Kritikken har haglet ned over coronareglerne. De er nemlig formuleret så uklart, at folk ikke kan forstå, hvad de må og ikke må.
Poul Petersen
Poul Petersen fra Grønlands Idrætsforbund deltog i præsentationen af vejledningen, som fandt sted i fredags. Foto © : Andreas Wille/KNR
20. august 2020 14:26

Hvis man sidder og får ondt i hovedet af at forstå reglerne om, hvordan man må forsamles, og hvornår man må rejse på tværs af kommunegrænser, er der nu hjælp at hente.

Naalakkersuisut har nemlig offentliggjort en vejledning, der skal gøre de stærkt kritiserede coronaregler lettere at forstå. 

LÆS OGSÅ Efter massiv kritik: Nu kommer der en vejledning til coronaregler

Og den kommer ikke for tidligt. Siden slutningen af juli har et stadig større kor af organisationer og foreninger rettet deres vrede mod reglerne og ordlyden i selve bekendtgørelsen.

De tæller blandt andre Grønlands Idrætsforbund, forskellige kulturhuse, KNAPK, Forfatterforeningen, Grønlands Erhverv og SIK.

Kritikken handler især om én ting: Politkere må gerne rejse på tværs af kommunegrænser for at deltage i arrangementer - men det må foreninger og organisationer ikke.

Det står i bekendtgørelsens paragraf 1. Der står: "Bekendtgørelsen paragraf 2-4 gælder ikke for forsamlinger med med et politisk eller andet meningsbefordrende øjemed". 

Men hvad betyder "meningsbefordrende øjemed”?

KNR har kigget på vejledningen, og bringer her nogle af forklaringerne på paragrafferne.

Regler og undtagelser

Det første, der står i den nye vejledning til coronareglerne, er en forklaring på "meningsbefordrende øjemed".

Nu står der, at forsamlinger med et "politisk øjemed" er fritaget fra de strenge regler om forsamling og rejse til arrangementer i andre kommuner. 

Det er forsamlinger, der er er arrangeret af Inatsisartut, Naalakkersuisut, kommunalbestyrelserne eller de politiske partier.

Regler for forsamlinger

 

Ind til 31. januar 2021 må der maksimalt være 100 mennesker samlet indenfor. Udenfor er 250 mennesker det højeste antal, der må være samlet.

 

Man må ikke rejse fra kommune til kommune. Ifølge den nye bekendtgørelse fra Selvstyret om midlertidige restriktioner vedrørende forsamlinger står der i paragraf 2:

 

"Ved arrangementer og begivenheder, som kræver tilmelding, skal arrangøren sikre, at personer fra andre kommuner ikke kan tilmelde sig."

 

Kilde: Naalakkersuisut.

Er man derimod en fagforening som SIK, en interesseorganisation som Grønlands Erhverv, en sportsklub eller lignende, må man ikke rejse, står der i vejledningen.

 

LÆS OGSÅ Kim Kielsen søger ly under Grundloven i forsvar for Siumuts landsmøde

Det er dog tilladt at samles til "meningsbefordrende forsamlinger". Det er ifølge vejledningen forsamlinger, der udtrykker sig om samfundsforhold - for eksempel demonstrationer.

Rejse til andre kommuner

Den næste vejledning handler om at rejse hen over kommunegrænser. 

Det er forbudt at rejse til en anden kommune for at deltage i et arrangement. Det er for eksempel sportsturneringer, koncerter, et kursus eller et seminar.

Forbuddet gælder kun deltagerne i arrangementet. Ifølge vejledningen må en musiker eller foredragsholder derfor gerne rejse til et arrangement i en anden kommune, fordi musikeren eller foredragsholderen ikke er deltager i sit eget arrangement. 

De personer, der kommer til koncerten eller foredraget skal dog alle bo i den kommune, hvor arrangementet er. De må altså ikke rejse hen over kommunegrænserne.    

‘Almindelige’ møder må man også gerne rejse til. Virksomhedsledere må altså gerne rejse til forretningsmøder i en nabokommune, da det regnes som en del af den ‘daglige drift’, står det i vejledningen. 

LÆS OGSÅ Politikerne må samles: Men må forfatterforeningen så holde generalforsamling?

Men en generalforsamling tæller ikke som et almindeligt møde.

Grønlands Forfatterforening ville gerne have holdt generalforsamling i begyndelsen af september. Det kan dog ifølge reglerne ikke lade sig gøre, da der ville være deltagere fra forskellige dele af landet.