Efter massiv kritik: Nu kommer der en vejledning til coronaregler

I flere uger har kritikken haglet ned over coronareglerne. Nu bliver der lavet en vejledning til reglerne, så de bliver nemmere at forstå.
- Normalt er ikke sådan, at man laver vejledninger til bekendtgørelser, men vi ser et behov for det nu, siger departementchef Tine Pars til KNR. Foto © : Andreas Wille/KNR
19. august 2020 12:56

Foreninger og organisationer har i fire uger stået i kø foran naalakkersuisuts dør for at få svar på deres frustrationer om coronareglerne.

Det har blandt været fodboldforbundet, KAK, som kæmpede for grønlandsmesterskaberne, men blev afvist.

Det samme gjorde Grønlands Idrætsforbund, kulturhuse, musikere, Forfatterforeningen, Grønlands Erhverv og SIK. De har alle sammen svært ved at forstå, hvorfor der er nogen, som ifølge coronareglerne gerne må rejse på tværs af kommunegrænser for at deltage i arrangementer, når andre ikke må. 

For politikere må gerne rejse på tværs af kommunegrænser for at deltage i arrangementer. Det må foreninger og organisationer ikke. 

LÆS OGSÅ Efter møde om coronaregler: Vi fik ikke svar på vores spørgsmål

I denne uge får de forvirrede interessegrupper og virksomheder så endelig en håndsrækning fra Naalakkersuisut.

Det fortæller Tine Pars, der er departementschef i  Departementet for Sundhed. 

I mandags var hun med til at præsentere en vejledning, som skal gøre det nemmere at forstå meningen, der gemmer sig bag ordene i den bekendtgørelse, som er så åben for fortolkning - og som forvirrer organisationer og foreninger.   

- Normalt er ikke sådan, at man laver vejledninger til bekendtgørelser, men vi ser et behov for det nu, siger Tine Pars til KNR.

Ifølge departementschefen vil vejledningen blive udgivet i denne uge.

Fokus på bedre kommunikation

I den kommende vejledning vil man derfor kunne læse forklaringer på nogle af de paragraffer, som har givet anledning til undren og usikkerhed.

Regler for forsamlinger

 

Ind til 31. januar 2021 må der maksimalt være 100 mennesker samlet indenfor. Udenfor er 250 mennesker det højeste antal, der må være samlet.

 

Man må ikke rejse fra kommune til kommune. Ifølge den nye bekendtgørelse fra Selvstyret om midlertidige restriktioner vedrørende forsamlinger står der i paragraf 2:

 

"Ved arrangementer og begivenheder, som kræver tilmelding, skal arrangøren sikre, at personer fra andre kommuner ikke kan tilmelde sig."

 

Kilde: Naalakkersuisut.

Paragraf 1 er nok den paragraf i bekendtgørelsen, som har skabt størst forvirring: 

Der står: "Bekendtgørelsen paragraf 2-4 gælder ikke for forsamlinger med med et politisk eller andet meningsbefordrende øjemed". 

Men hvad betyder "meningsbefordrende øjemed”?

Det skal den nye vejledning til bekendtgørelsen kunne svare på. 

KNR talte i mandags med repræsentanter fra nogle af de organisationer, der var inviteret til mødet. 

Her var der tilfredshed med, at der nu vil komme en vejledning.

Departementet for Sundhed planlægger desuden at bruge flere kræfter på at forbedre kommunikationen udadtil.  

- Det første vi vil gøre, er at udgive vejledningen inden for denne uge. Så skal vi lægge planer for, hvordan vi kan gøre vores kommunikation bedre samlet set i selvstyret. Særligt omkring bekendtgørelsen, siger Tine Pars.