Efter møde om coronaregler: Vi fik ikke svar på vores spørgsmål

Flere repræsentanter fra store organisationer følte sig ikke meget klogere på coronareglerne, da de trådte ud fra et informationsmøde mandag.
Jess G. Berthelsen, Karsten Lyberth Klausen
- Jeg vil først se og nærlæse retningslinjerne til bekendtgørelsen, før jeg kan sige, om jeg er tilfreds, siger Jess G. Berthelsen (th.) til KNR. GE's Karsten Klausen (tv.) mangler stadig svar på sine spørgsmål. Foto © : Andreas Wille/KNR
18. august 2020 12:47

- Jeg ved ikke, om jeg blev klogere.

Sådan er den umiddelbare reaktion fra formanden i SIK, Jess. G Berthelsen, efter at have deltaget i et informationsmøde om de meget omdiskuterede corona-regler.

SIK og en lang række af Grønlands største interessegrupper, heriblandt Grønlands Erhverv og Visit Greenland, var inviteret til mødet, der fandt sted i kulturhuset Katuaq i Nuuk. 

LÆS OGSÅ Omstridte regler: Selvstyret inviterer ledende foreninger til møde

Her stod Naalakkersuisuts Corona Stab sammen med Coronasekretariatet for at præsentere organisationerne for en vejledning til at forstå bekendtgørelsen om forsamlinger. Den vil blive udgivet i løbet af ugen.

- Jeg vil først se og nærlæse retningslinjerne til bekendtgørelsen, før jeg kan sige, om jeg er tilfreds, siger Jess G. Berthelsen til KNR.

Spørgsmål forblev ubesvaret

Grønlands Erhverv og KNAPK var for en uge siden ude med en kras kritik af Naalakkersuisuts håndtering af coronakrisen. Her blev der blandt andet stillet skarpt på reglerne for rejser på tværs af kommunegrænser, som GE kaldte ulogiske. 

Regler for forsamlinger

 

Ind til 31. januar 2021 må der maksimalt være 100 mennesker samlet indenfor. Udenfor er 250 mennesker det højeste antal, der må være samlet.

 

Man må ikke rejse fra kommune til kommune. Ifølge den nye bekendtgørelse fra Selvstyret om midlertidige restriktioner vedrørende forsamlinger står der i paragraf 2:

 

"Ved arrangementer og begivenheder, som kræver tilmelding, skal arrangøren sikre, at personer fra andre kommuner ikke kan tilmelde sig."

 

Kilde: Naalakkersuisut.

Organisationerne mener ikke, at de er blevet inddraget i, hvordan restriktionerne for forsamlinger og rejser skal være. 

GE’s sektetariatsleder, Karsten Klausen, er tilfreds med, at der snart kommer kommer en vejledning til coronareglerne - der er bare flere spørgsmål, som han stadig ikke har fået svar på. 

- Da sagde de bare, at det havde noget med sagsbehandling at gøre. Det mener jeg ikke, at det har. Det handlede om konkret forståelse af bekendtgørelsen, så det fik vi ikke meget ud af, siger Karsten Klausen til KNR efter mødet. 

Han ville gerne have haft svar på, om hvorfor det er tilladt at holde bestyrelsesmøde eller generalforsamling, hvis man har arrangeret det, inden bekendtgørelsen trådte i kraft den 20. juli. 

Tilfredshed fra idrætsforbund

GE er ikke de eneste, der er utilfredse med Naalakkersuisuts regler.

Jess G. Berthelsen fra SIK tordnede i sidste uge mod Naalakkersuiut. 

Det skete efter, at Coronasekretariatet havde givet afslag på, at SIK's pensionskasse kunne holde to møder i august og september.

Den rasende formand proklamerede samtidig, at SIK vil kræve erstatning, hvis Siumuts landsmøde bliver afviklet som planlagt i starten af september. 

Også Grønlands Idrætsforbund deltog i mødet. Poul Petersen, der er projektkonsulent i forbundet, var tilfreds med informationerne fra Naalakkersuisut. 

 

Poul Petersen
Poul Petersen Foto © : Andreas Wille/KNR

Poul Petersen. Foto: KNR / Andreas Wille

- De har været lydhøre overfor de forslag og den kritik, der har været af reglerne. Det er rigtig godt og tiltrængt, at der kommer en vejledning, for der har været en del forvirring, lyder det fra Poul Petersen. 

LÆS OGSÅ KNAPK og GE: Naalakkersuisut laver beslutninger hen over hovedet på os

Forvirringen om coronareglerne har også vist sig internt i Siumut. 

KNR har talt med formænd i flere af Siumuts lokalafdelinger, hvor der også er blevet efterlyst klarhed om, hvordan bekendtgørelsen skal forstås.

Formand i Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), udtalte i den forbindelse til KNR, at kommunikationen udadtil kan blive bedre, og at det er noget man vil kigge på i denne uge.