Hvalrosser i tusindevis går på land

Der er mange tegn på, at isen smelter. NASA kan se det på deres satellitdata, mens beboerne på begge sider af Beringstrædet kan se med deres blotte øjne, og det har de kunnet siden 2007.
Foto © : Maksim Deminov/WWF
Skrevet af Camilla Dam
31. august 2015 10:51

Igen i år er der nemlig så lidt is, at omkring 5.000 hvalrosser vælger at gå på land ved den lille russiske by Ryrkaypiy i Tjukotka, og yderligere nogle tusinde er gået på land ved landsbyen Point Lay ovre på den anden side af strædet i Alaska.

- Kun en gang tidligere har temperatuerne i juli været varmere. Så det overrasker os ikke, at vi ser de her dyr på strandene så tidligt.

Læs også BILLEDER WWF og National Geographic går sammen om Last Ice Area

- Ud over at det kan være farligt for dyrene at gå på land på den måde, ser vi på, hvad det betyder for hele det arktiske økosystem, siger Pete Ewins, der er specialist i arktiske arter ved WWF.

Antallet af hvalrosser, der er gået på land, er så voldsomt, at beboerne forsøger at beskytte dem fra nysgerrige sjæle og dyrene selv, da mindre dyr er i fare for at blive mast ihjel, hvis flokken går i panik.

Læs også GE støtter den nuværende olieberedskabsplan

Hvalrosser lever normalt deres liv på og omkring isen ved den arktiske kontinentalsokkel, hvor de nemt har adgang til mad på havbunden.