KNAPK: Hvad er vigtigst, isbjørnen eller mennesket?

Det er ikke nogen god nyhed, at der er kommet flere isbjørne i år. I hvert fald ikke, hvis man spørger formanden for landets ældste fisker- og fangerorganisation.
Nikkulaat Jeremiassen, der er formand for fisker- og fangerorganisationen KNAPK, mener ikke, det er tilstrækkeligt at skræmme bjørnene væk. De skal skydes, siger han. Foto © : KNR
27. august 2024 07:40

På Nikkulaat Jeremiassens kontor hænger der en lang, hvid narhvaltand. Der står et hvalroskranie på reolen i hjørnet – og så er der et maleri af en isbjørn på væggen.

Formanden for fisker- og fangerorganisationen KNAPK har dog ikke meget tilovers for det hvide pelsede dyr.

- Det er vigtigt, at dem, der møder og ser en isbjørn, bør kunne skyde dem. En isbjørn er jo et rovdyr, med meget gode jægerinstinkter, og den er farlig.

År 2024 har været år, hvor ekstra mange isbjørne er kommet til Sydgrønland med storisen. KNAPK's formand vil have fangstkvoten op. Foto © : Karoline Josenius

Nikkulaat Jeremiassen vil gerne have fangstkvoterne på isbjørne op.

- Vi har kæmpet for det her i lang tid. Specielt hvad angår yderdistrikterne, og ikke mindst fåreholderstederne, siger han.

KNAPK-formanden er langtfra den eneste, der har et kompliceret forhold til isbjørnen.

På grund af ekstraordinært meget storis, og dermed ekstra mange isbjørne i Sydgrønland i år, har både borgmester Stine Egede (IA) og fåreholderforeningen kaldt på højere kvoter.

Isbjørnekvoter

Den samlede isbjørnekvote i Grønland er på 156.

Øst- og Sydgrønland har en kvote på 64. Den er fordelt sådan her:

Ittoqqortoormiit: 35

Tasiilaq: 25

Nanortalik, Qaqortoq, Narsaq og bygder: 4

I Sydvestgrønland fra Paamiut til Sisimiut er kvoten på 3.

Lader man blikket glide østpå, vil fanger Aage Hammeken fra Ittoqqortoormiit også have lov til at skyde flere bjørne.

- De 35, som vi bliver tildelt, bliver fanget i løbet af 3 måneder. Resten af året er vi tvunget til blot og kigge på isbjørnene – uden mulighed for at fange dem, sagde han til KNR i et interview tidligere på ugen.

I Ittoqqortoormiit døjer de ofte med nærgående isbjørne. I sidste måned blev to bjørne skudt inden for samme uge, fordi de kom for tæt på mennesker.

Mennesket over bjørnen

Naalakkersuisut fastsætter isbjørnekvoterne hvert år.

Det gør de ud fra anbefalinger fra blandt andre Grønlands Naturinstitut og med hensyn til internationale aftaler. Kvotesystemet skal blandt andet sikre, at fangsten af isbjørne er bæredygtig.

Ifølge Grønlands Naturinstitut anslås det, at der er 20.000-25.000 isbjørne i hele Arktis. Hvor mange der er i Grønland, er der usikkerhed omkring.

Hvornår må man skyde en isbjørn?

I marts 2023 ændrede naalakkersuisut bekendtgørelsen om fangst og beskyttelse af isbjørne.

I den nye bekendtgørelse fremgår det, at man ikke længere skal indhente tilladelse fra Departement for Fiskeri og Fangst til aflivning af problembjørne.

Problembjørne er isbjørne, der gentagne gange til trods for, at de tidligere er jaget bort, vender tilbage til beboede områder.

Det er tilføjet, at isbjørne, der vurderes som problemisbjørne og kan aflives af erhvervsfangere med gyldig licens, tilfalder den pågældende erhvervsfanger.

Derudover er det altid tilladt at aflive en isbjørn i nødret eller nødværge, hvis det er nødvendigt, eller et eller flere menneskeliv er i fare.

Kilde: Naalakkersuisut.

I KNAPK-bygningen i Nuuk er holdningen, at de gældende regler og kvoter bør laves om. 

Nikkulaat Jeremiassen mener, at hvis man kun håndterer bjørnene ved at skræmme dem væk, flytter man bare problemet andre steder hen.

- Hvis man hele tiden skal tage hensyn til isbjørnen, vil der altid opstå farlige situationer for folk, der er ude at sejle eller på teltlejr og andet. Hvis man ikke regulerer, vil problemet altid bestå, siger formanden.

- Lad mig vende den om og sige: Hvad er vigtigst isbjørnen eller et menneske?, spørger han og kommer selv med svaret:

- Hvis en isbjørn nærmer sig et menneske, bør den kunne skydes. Det er vigtigt.