Værtshuset i Nuuk, Daddy's. Foto: Merete Lindstrøm

Hjælpepakke med tilbagevirkende kraft til aflyste julefrokoster

Restaurationsbranchen og andre virksomheder, der blev ramt af forsamlingsloft på 20 sidste år, får nu mulighed for at søge støtte fra hjælpepakker.

Var din virksomhed ramt af forsamlingsloftet sidste år?

Så kan du søge Naalakkersuisuts nye hjælpepakke, ’20-pakken’. Det skriver Selvstyret i hvert fald i en pressemeddelelse.

Sidste år var der nemlig forsamlingsrestriktioner på max 20 personer enkelte steder.

For eksempel i Nuuk måtte der max være 20 personer forsamlet i perioden mellem 13. november og 21. november.

LÆS OGSÅ Coronapas, mundbind, forsamlingsloft og negativ test: Forvirret? Her er overblikket

Restriktioner lå lige op til julefrokosterne og restaurantejere blev utilfredse og måtte se frem til aflysninger på julefrokost i deres mailboks.

Samme forsamlingsloft på max 20 personer gjaldt også flere steder nordpå.

I Upernavik og de tilhørende bygder havde i perioden mellem 25. november og 8. december forsamlingsloft på 20.

Her var der så voldsomt smittespredning i byen, at landslægen vurderede, at mindst halvdelen af byens indbyggere var smittede.

Samme forsamlingsloft gjaldt også i Kommune Qeqertalik, hvor Qasigiannguit og Aasiaat er. Dér var det i perioden mellem 11. december og 20. december.

Støtte og kriselån

Den nye hjælpepakke fra Naalakkersuisut indeholder støtte og kriselån til virksomheder, der har tabt penge i de perioder, hvor der var forsamlingsloft.

Ifølge Naalakkersuisut er hjælpepakken rettet til restaurationsbranchen, servicebranchen, sportshaller, forsamlingshuse med videre.

Det har ellers været planen for naalakkersuisoq for erhverv, Pele Broberg (Naleraq), og resten af Naalakkersuisut at trappe ned på hjælpepakkerne. Virksomhederne blev bedt om at tilpasse til en hverdag uden hjælpepakker. 

LÆS OGSÅ Múte B. Egede til rasende turistbranche: Der er staycation og hjælpepakker til jer

Men med en smitte i udvikling flere steder, var det bare ikke muligt. Smitten spredte sig alvorligt, og Naalakkersuisut måtte sætte restriktioner i kraft for at holde den nede.

I dag er der ikke forsamlingsloft, på trods af, at omikron-varianten har sat sig rigtig godt fast i hele Grønland. Flere bliver bedt om at være hjemme, og der er rekordmange smittede.

Dog må restauranter, barer, caféer og værtshuse kun lukke halvdelen af det antal gæster ind, som brandmyndighederne har godkendt lokalerne til. Og de skal lukke klokken 22. 

I Qeqqata Kommunia er der - endnu en gang - et midlertidigt forbud mod salg af alkohol, som udløber 25. januar. 

Læs mere om hjælpepakken her.

Corona-status i Grønland

Indlagte 0  
Døde 21  
Førstegangsvaccinerede 73%  
Andengangsvaccinerede 68%  
Se også statistik på corona.nun.gl
 
  Opdateret: 
1. april 14:00

Forebyg smitte mod coronavirus