Her er vaccineplanen for Grønland

Myndighederne har valgt at give de første vaccinationer i Nuuk og Ilulissat.
For at opnå beskyttelse mod Covid-19, skal man have to vaccine-stik med tre ugers mellemrum, skriver sundhedsmyndighederne. Foto © : KNR / Malik Brøns
05. januar 2021 04:39

Rundt om i verden er man i gang med at vaccinere mod Covid-19, og mandag modtog en beboer på alderdomshjemmet Ippiarsuk i Nuuk det første vaccine-stik i Grønland. 

Til at starte med har Grønland modtaget omkring 1.000 vacciner fra Danmark. Det begrænsede antal betyder, at sundhedsmyndighederne, ligesom i eksempelvis Danmark, har lagt en plan for, hvem der skal modtage de beskyttende vacciner først. 

Det skriver Corona Sekretariatet i en pressemeddelelse.

Vaccinationerne er påbegyndt i Nuuk. På Ippiarsuk skal 30 beboere og 50 ansatte vaccineres. På Dronning Ingrids Hospital sigter man efter at vaccinere op mod 90 sygehusansatte mandag og samme antal tirsdag.  

Det oplyser Inuuti Fleischer, der er ledende regionssygeplejerske, til KNR.

Vacciner skal holdes kolde

Der gøres også klar til at vaccinere i Ilulissat. En sending vacciner flyves fra Nuuk, og myndighederne regner med at kunne gå i gang tirsdag den 5. januar. 

De prioriterede grupper, der skal have tilbudt vaccinen til at starte med:

Alle borgere på 75 år og derover. 

Beboere på alderdomshjem (uanset alder).

Medarbejdere på alderdomshjem, i hjemmehjælpen og udvalgte grupper i sundhedsvæsenet, som alle har omfattende patientkontakt i deres arbejde.

Personer i særlige risikogrupper (udvælges af sundhedsvæsenet).

Kilde: Corona Sekretariatet

Her vil man starte med at vaccinere personale på alderdomshjem og i sundhedsvæsenet. I de efterfølgende dage vil borgere kunne modtage stikket, hvilket vil foregå i Kulturhuset, skriver Corona Sekretariatet.

For at opnå beskyttelse mod Covid-19, skal man have to vaccine-stik med tre ugers mellemrum. Ifølge Lægemiddelstyrelsen har bivirkninger hos de fleste modtagere været ting som ubehag, rødme ved indstiksstedet, let feber og muskelømhed. Altsammen forbigående. 

De borgere, der skal vaccineres, bliver udvalgt af sundhedsvæsenet ud fra alder og kendte sygdomme og vil blive kontaktet direkte. Derfor skal man ikke selv ringe til sygehuset eller corona-hotlinen for at bestille tid til vaccination. 

Nogle vil måske spørge, hvorfor man har valgt netop de byer. Ifølge Corona Sekretariatet skyldes det, at vaccinerne er meget komplekse at håndtere, transportere og opbevare.

Vaccinerne er fra medicinalselskabet Pfizer og Biontec, og de skal opbevares ved mellem -70 og -80 grader. Derudover skal både optøning og alle dele af processen administreres af specialuddannet personale.

Der arbejdes på, at senere sendinger af vaccinen kan blive af en type, der er nemmere at håndtere rent transport og opbevaringsmæssigt, da det vil gøre det meget lettere at vaccinere flere steder i landet på en gang.