Aaja Chemnitz: Her er hvad Løkke kunne have nævnt i nytårstale

Der er ikke tradition for, at danske statsministre nævner hverken Grønland eller Rigsfællesskabet i de traditionsrige nytårstaler. Folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen ville ønske, det var anderledes, og hun har også et par bud på, hvad Lars Løkke kunne have sagt.
Foto © : IA
Skrevet af Kenneth Elkjær
02. januar 2017 13:47

Danske statsministre har ikke nævnt Grønland eller Rigsfællesskabet i de seneste ti års nytårstaler, viser KNRs gennemgang.

Aaja Chemnitz Larsen mener, der burde være plads til et afsnit om netop de to ting i løbet af den 17 minutter lange tale, som den danske statsminister holder på årets første dag. 

- Statsministeren er den øverste politiske magt i Rigsfællesskabet, og så længe Danmark varetager 32 områder i Grønland, så synes jeg, at man kan forvente, at han nævner Rigsfællesskabet, siger hun.

Nok at tale om

KNR har bedt IA'eren komme med sit bud på, hvad et afsnit om Grønland burde indeholde.

Hun peger blandt andet på netop de 32 områder, som Danmark stadig har ansvaret for i Grønland.

- Der er stadig ting, der halter, lyder det fra IAs folketingsmedlem.

- Vi mangler stadig kommunefogeder, og vi har et justitsvæsen, som kunne trænge til et kompenteceløft, nævner hun blandt andet. 

- Men også nogle af de punkter, hvor vi samarbejder; uddannelse og forskning i Arktis, kunne man have nævnt, siger hun. 

Men der burde også være plads til en de betændte sager, der præger forholdet mellem Grønland og Danmark i disse år.

- I det nye år håber jeg, at servicekontrakten på Thule Air Base får en afklaring meget hurtigt. Men der er også stadig en lang række sager, som er uafklaret, blandt andet på forsvarsområdet. Der er masser at tage fat i, siger Aaja Chemnitz Larsen.