Helle Thorning, Villy Søvndal og Morten Bødskov i samråd omkring Grønland

I morgen er hele tre danske ministre indkaldt i samråd i Forsvarsudvalget om emner med tilknytning til Grønland. Det er Venstres forsvarsordfører Troels Lund Poulsen, der allerede før jul indkaldte statsministeren i samråd, og sidenhen er også udenrigsministeren og justitsministeren kommet til.
Skrevet af Peter Troelsen
04. februar 2013 11:19

Samrådet blev i sin tid indkaldt med baggrund i debatten omkring den udenrigs- og sikkerhedspolitiske debat omkring Grønland, men mon ikke at der også vil komme et spørgsmål eller to omkring storskalaloven og uranudvinding?

-Der sker jo store ting i Grønland lige i øjeblikket. Det er meget glædeligt, at den nordligste del af Rigsfællesskabet rykker, men vi er nødt til at have styr over nogle formelle ting, inden det hele begynder at tage form. Den kinesiske invasion, der bliver talt så meget om, skal vi vide lidt mere om, og så er der da også ting som SAR-beredskab og suverænitetshåndhævelse, vi gerne vil høre ministrenes bud på i fremtiden, fastslår Troels Lund Poulsen overfor knr.gl.

Han understreger kraftigt, at der ikke er for at starte en diskussion omkring kvaliteten af selvstyreloven, at statsministeren slæbes i samråd. Det er for at få klarhed over mange ting, som i øjeblikket ligger og venter på en god forklaring, og den forventer den tidligere miljø-, undervisnings- og skatteminister at statsministeren er klar til at give på tirsdagens samråd.

-Når man i Grønland om få år vil gå i gang med at bryde de sjældne jordarter, så vil det være betryggende, at der var styr på sikkerheden og ansvarsfordelingen omkring den uran, der uvægerligt følger med, og vi vil også gerne have svar på flere spørgsmål omkring den udenlandske arbejdskraft, der efter sigende er en forudsætning for at lave storskalaprojekterne. Vi har stor forståelse for, at man i Grønland gerne vil have fuldt udbytte af de naturresurser, landet har, vi vil bare gerne have styr på formaliteterne inden da, siger Troels Lund Poulsen.