Helle er bekymret for øget indvandring

Der vil uden tvivl komme øget indvandring til Grønland, når storskalaprojekter som mineprojektet i Isukasia, kommer igang. Det var blandt emnerne under Rigsmødet i Igaliku.
Skrevet af Noah Mølgaard
31. august 2012 10:06

Der vil komme mange arbejdere fra Kina og formentlig andre asiatiske lande, hvis Isukasia projektet får udnyttelsestilladelse.

Det er operatører i minedrift og procesanlæg, som London Mining vil tilkalde fra Asien.

- Det er meget vanskeligt at finde sådanne operatører, fordi de fleste arbejder i lignende miner rundt i verden. Derfor må en realistisk planlægning for de første driftsår nødvendigvis omfatte ansættelse af personale med en fornødne erfaring fra Kina eller eventuel andre asiatiske lande, skriver London Mining i høringsmaterialet om projektet i Isukasia.

London Mining regner med at bruge mellem 1.500 og 3.000 arbejdere under opbygningsfacen.

Det er Danmark, der har ansvaret for udlændinge området. Derfor blev problematikken også behandlet under Rigsmødet i Igaliku igår aftes, hvor formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist, statsminister Helle Thorning Schmidt og Færøernes lagmand Kaj Leo Johannesen deltog.

- De tre regeringslederedrøftede de fremtidige rammer for anvendelse af udenlandsk arbejdskraft til anlægsopgaver i forbindelse med kommende storskalaprojekter i Grønland, fordi udlændingeområdet stadig er rigsanliggende, meddeler Selvstyret.

Men der er endnu ikke kommet konkrete udtalelser om hvordan Danmark og Grønland vil takle øget anvendelse af udenlandsk arbejdskraft.