Hedebølge skabte historisk regn på Indlandsisen for første gang

I august sidste år regnede det for første gang på den centrale del af Indlandsisen.
En usædvanlig stærk varmestrøm i atmosfæren var skyld i regnen og en kædereaktion, der førte til den voldsomme afsmeltning. Foto © : Fleischer Arne
Skrevet af Ivik Kristiansen
03. juni 2022 13:07

Der blev skrevet historie i august sidste år, da der for første gang faldt regn på den centrale del af Indlandsisen. Den inderste del af isen plejede at være alt for kold til, at nedbør kunne falde som andet end sne.

Så regnvejret skabte overskrifter verden over.

Regnen blev efterfulgt af en periode med voldsom afsmeltning. 

Men det er slet ikke regnen, der er det vigtige i denne historie. Det er fænomenet bag regnen, som et hold forskere fra GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) og kolleger fra Frankrig og Schweiz nu har kastet deres kærlighed over.

Der var nemlig en usædvanlig stærk varmestrøm i atmosfæren, der både var skyld i regnen, og en kædereaktion, der førte til den voldsomme afsmeltning.

Blottet mørk is

Varmen, der blæste ind over indlandsisen, smeltede nemlig noget af sneen, der ligger på det øverste lag af indlandsisen.

Det blottede også den mørkere is under sneen og skabte floder af smeltevand. Og det var grunden til den voldsomme afsmeltning.

LÆS OGSÅ Det regner med vejrrekorder: Aldrig har juni og juli været så våde

Det hvide snelag fungerede nemlig som et spejl, der reflekterede solens stråler tilbage til rummet. Da det smeltede væk, begyndte det mørkere islag og smeltevandet at optage mere af solens varme.

- Det er lidt ironisk. Det var ikke selve regnen, der fik is og sne til at smelte, men derimod den formørkende effekt, som smeltevandet efterfølgende havde på den normalt lyse sneoverflade, siger professor Jason Box fra GEUS i en pressemeddelelse.

- Varmen fra hedebølgen fjernede mange steder det isolerende snelag fra den mørkere, underliggende is.

Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Afsmeltningen har nemlig hjulpet forskerne til at forstå de komplicerede processer og dynamikker, der styrer, hvordan, hvorfra og hvor hurtigt Indlandsisen smelter, siger GEUS. 

 

Afsmeltningen i august 2021

  • Den usædvanlige hedebølge, der førte til regn over store dele af Indlandsisen i midten af august sidste år, var skyld i den efterfølgende stigning i afsmeltning. Det var altså ikke regnen selv, der var skyld i afsmeltningen. 
  • Hedebølgen forårsagede omfattende afsmeltning på et usædvanligt sent tidspunkt i smeltesæsonen.
  • Sidste år havde Indlandsisen mere end dobbelt så mange dage med våd sne som normalt for august.
  • Watson-floden ved Kangerlussuaq steg til rekord-højde for årstiden.