Havet stiger 16 cm når Grønland smelter

Et kig langt tilbage i Grønlands historie giver et godt finger­peg om konsekvenserne af global opvarmning.
28. december 2015 06:41

Det er helt realistisk, at afsmelningen af indslandsisen kan føre til en stigning i havniveauet på 16 cm. Det konkluderer danske geologer efter have kigget langt tilbage i tiden.

Det skriver Ingeniøren.dk.

Gennem flere år har Kurt Kjær fra Københavns Universitet og Nicolaj Larsen fra Aarhus Universitet stået i spidsen for et projekt, der har hentet sedimentkerner fra søer langs randen af indlandsisen i både Øst-, Syd- og Vestgrønland.

Læs også Forskere: Vi har observeret isen smelte

De har bestemt Indlandsisens massetab under en varmeperiode for 8.000-5.000 år siden, hvor grønland var mellem to til fire grader varmere end i dag. Et godt sammenligningsgrundlag for hvor meget havene vil stige nu, hvor kloden igen oplever varmere tider.

Massetabet i en periode på mere end 1.000 år var op til 100 gigaton årligt. Denne afsmeltning alene har givet anledning til en stigning i havniveauet på 16 cm, skrev forskerne i en artikel, der blev offentliggjort i tidsskriftet Geology i starten af året.

Til sammenligning har massetabet de seneste 25 år varieret mellem 0 og 400 gigaton om året, skriver Ingeniøren.

Læs også Verdens gletsjere smelter hurtigere end nogensinde

Da klimaforskerne i dag vurderer, at temperaturstigningen i Arktis i dette århundrede kan blive mellem 2 og 7 grader, så vurderer Nicolai Larsen og Kurt Kjær, at en stigning i havniveauet fra indlandsisen på 16 cm er helt realistisk. Dertil skal man lægge smeltende is fra andre gletsjere verden over og den udvidelse af havene, som finder sted ved en varmere temperatur, skriver fagbladet.