Hans Lynges kunstværker kommer til Grønland

Malerier, skulpturer, tegninger og skitser af Hans Lynge kommer til Grønland og skal udstilles på nationalgalleri.
Inge Lynge og Josef Motzfeldt giver hånd. Foto © : Privat
Skrevet af Christine Hyldal
18. april 2023 09:55

Kunstværker af Hans Lynge er nået et skridt tættere på at rejse til Grønland. 

Det meddeler Josef Motzfeldt, der er formand for Grønlands Nationalgalleri.

Værkerne er i Danmark, og i fredags blev de overdraget til nationalgalleriet. Det skete på et møde på Grønlands Repræsentation, hvor Inge og Hans Lynges Fond overdrog dem til Josef Motzfeldt.

Samtidig sikrede Inge Lynge, at de værker, hun ejer personligt, vil blive overdraget til Nationalgalleriet efter hende.

Nationalgalleri findes ikke endnu

Værkerne er flere malerier og skulpturer og flere hundrede tegninger og skitser. De er nu i et museumsdepot og vil inden turen over Nordatlanten blive vist på udstillinger i Danmark.

Når de på et tidspunkt kommer til Grønland, skal de være selve hovedsten i Nationalgalleriets samlinger. 

Nationalgalleriet findes dog ikke endnu. Men det kommer tættere på, mener bestyrelsesformand Josef Motzfeldt. I februar donerede en anonym dansk erhvervsmand 50 millioner kroner til opførelsen af det. 

Vigtig kunstner i Grønland

Inatsisartut godkendte med vedtagelsen af finansloven for 2023, at Naalakkersuisut afsætter 50 millioner kroner til opførelsen af nationalgalleriet.Det forventes, at byggeriet af Grønlands Nationalgalleri vil koste 260 millioner kroner.

Donationen fra den anonyme danske erhvervsmand bringer derfor fonden for Grønlands Nationalgalleri tættere på at blive til virkelighed.
Ifølge Josef Motzfeldt kan der være flere donationer på vej til projektet, og bestyrelsen håber, at byggeriet kan starte næste år. 

Kunstneren Hans Lynge døde i Haderslev i Sønderjylland i 1988. Han blev født i Nuuk i 1906, og i dag bliver han anset som en af de vigtigste kunstnere i grønlandsk kunsthistorie.

Han var også forfatter og politiker og ønskede, at Grønland skulle udvikle sig og blive selvstændigt.