Hans Lothsen Semsen om indsamling: Det er meget rørende

En privat indsamling kører i øjeblikket for at hjælpe en 71-årig handicappet fra Nanortalik.
Hans Lothsen Semsen har efter en hjerneskade i 2014 været kørestolsbruger. Foto © : Innarluutillit illersuisuat / Handicaptalsmanden
Skrevet af Kathrine Kruse
11. december 2019 14:13

- Da jeg hørte om det, fik jeg tårer i øjnene og anså det som en undskyldning. På den anden side er det en stor opmuntring. Sådan beretter Hans Lothsen Semsen om sin reaktion, da han hørte om indsamlingen for ham.

71-årige Hans Lothsen Semsen kom i det offentlige søgelys, efter at handicaptalsmanden offentliggjorde sin rejserapport fra Sydgrønland.

Han fortalte nemlig om de udfordrende forhold, som han lever under som kørestolsbruger i eget hus.

- Engang, hvor jeg henvendte mig for at få hjælp, blev jeg mødt med spørgsmålet "hvor er dine venner?", fortalte Hans Lothsen Semsen til KNR umiddelbart efter handicaptalsmandens offentliggørelse af rejserapporten.

Han bor i Nanortalik og kunne ikke længere gå efter en hjerneskade tilbage i 2014.

LÆS OGSÅ Kommune til person med handicap: Hvor er dine venner?

Han havde henvendt sig til kommunen for at få gjort trapperne ved sin bolig handicapvenlige, men da han bor i eget hus, kunne han ikke få hjælp.

Derfor bliver han nødt til at slæbe sin kørestol ned ad trappen, hver gang han skal ud.

- Når jeg henvender mig, så får jeg svaret: Det har vi ikke råd til. Det er hårdt for mig at få sådan et svar, fortalte Hans Lothsen Semsen til KNR i sidste uge.

To grupper indsamler nu for Hans Lothsen Semsen

Efter at KNR bragte historien om Hans Lothsen Semsen, er to grupper fra hver sin landsdel begyndt at indsamle penge til Hans Lothsen Semsen.

Den ene er Pavia Nielsen fra Uummannaq, som personligt er blevet berørt af Hans Lothsen Semsens beretning, da han har haft en kørestolsbruger tæt inde på sit liv:

- Jeg føler meget med ham. Jeg havde vores søn i tankerne, som har været ramt af muskelsvigt. Jeg fældede tårer endda, fortæller Pavia Nielsen om baggrunden for sin beslutning om at indsamle penge til Hans Lothsen Semsen.

Ud over Pavia Nielsens indsamling er der andre, som også samler ind til Hans Lothsen Semsen gennem Facebook.

Denne gruppe har startet indsamlingen, da hans komfur er gået i stykker, fordi konfuret har været brugt til opvarmning af huset. Pengene fra denne indsamling skal derfor bruges til et nyt komfur.

- Vi er alle bevidst om, at vi ikke ved hvad dagen vil bringe. Det er derfor rørende at høre det, siger en rørt Hans Lothsen Semsen.

Pavia Nielsen fortæller, at personer fra Ittoqqortoormiit, Ilulissat og Uummannaq har bidraget til hans indsamling, som sker via et konto i Grønlandsbanken, som er oprettet til formålet. Han kan dog ikke sige, hvor mange penge der var kommet ind ved indsamlingen.

Den anden gruppe har foreløbig samlet 3.328 kr. til Hans Lothsen Semsen.